KragujevčaniFoto: Printscreen - N1

Neki uživaju u letu, a neki već razmišljaju o zimi: Zbog njega i njegovih konja mnogi imaju ogrev

Autor: InfoKG
11:00 | Subota, 06 07 2024

Kao u basni Cvrčak i mrav, neki uživaju u letu, a neki već razmišljaju o zimi. Kako je na temperaturama preko 30 stepeni ići na nepristupačne lokacije da bi se isekla i pripremila drva za zimu, najbolje zna jedini preostali samaraš u Šumadiji i okolini, piše n1info.rs.

Tamo gde niko ne može da priđe, on može sa svojim konjima, Na poziv meštana ide u nepristupačne delove šuma i izvlači za njih drva. Jedini je u ovom delu Srbije koji to radi.

"Mene ne zovu gde mogu da dođu sa traktorima. Ja samo kozijim stazama. Ima negde gde sam po dva dana kopao budakom, da bi mogao da dođem do drva, da bi bio bezbedan, i konji sa tovarom da bi bili bezbedni", kaže Nebojša Petrović, samaraš iz sela Dulene.

a mnogo izazova, ovo nije lak posao, ni za njega, ni za konje. Ali tačno se zna koliko konji mogu da ponesu tereta.

"Zna se koliko njegova noga može da nosi, zna se koliko njegova konstrukcija nosi. Moja tri konja nose metar drva, to je nekih 30/35 kubnih, sve zavisi od terena", dodaje on.

Konje čuva više od 20, 30 godina i kaže boljih prijatelja od njih nema. Svašta su zajedno prošli uz veliko poverenje.

"Privržen sam njima, kako da vam objasnim, tu radost kad ja njih vidim i kad oni mene vide. Može da uđe sad bilo ko u štalu, neće mu se javiti, ali kad ja kad idem, kada koračam, oni se meni jave. Što znači da oni imaju nešto drugo posebno prema meni", kazao je Petrović.

Zajedničkim snagama Nebojša i njegovi obučeni konji služe zajednici preko 30 godina. Da nema njih, mnogi se tokom zime ne bi ogrejali. Već sada uveliko izvlači drva za predstojeću zimu, a kaze da ovaj posao izumire i da po svoj prilici, njega neće imati ko da zameni.

"Ovde u Šumadiji do Kruševca i tamo do Ivanjice nema niko da radi ovaj posao sem mene. Jedini sam ostao još ja", poručuje.

Da je lako, nije. Ali ovaj dulenski gorštak najbolje se snalazi u prirodi i šumi. Zahvaljujući njemu, mnoga domaćinstva koja se greju na drva imaće i ove zime tople domove.

Izvor: n1info.rs