KulturaFoto: joakimvujic.com

“Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“ na festivalu u Rusiji

Autor: InfoKG
12:40 | Sreda, 22 11 2017

Predstava “Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“ Nikolaja Kolјade, jednog od ruskih najznačajnijih savremenih dramskih pisaca, u izvođenju kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra u režiji Boška Dimitrijevića gostuje danas na 14. Međunarodnom festivalu “Most prijatelјstva“ u ruskom gradu Joškar Ola.

U tužnoj bajci o četvoro junaka koji “zidaju svoju građevinu na antropološkom zlu u čoveku“ igraju Sanja Matejić, Nenad Vulević, Dušan Stanikić i Ana Todorović Dialo. Festival se održava od 20. do 30. novembra i pored domaćina učestvuju, Jermenija, Španija, Mađarska, Tatarstan, Kazahstan i Srbija.

Jedna od zanimlјivosti ovogodišnje pozorišne fešte je, inače, podatak da Dramski teatar iz Bugulјma (Tatarstan) konkuriše za jednu od nagrada s Nušićevom “Gospođom ministarkom“. Na repertoaru su uglavnom dela ruskih klasika (Gogolјa, Gončarova, Čehova, Ostrovskog, Dostojevskog) a među ovim književnim gorostasima - jedan od retkih stranih pisaca je naš veliki komediograf.

U čast pobednika, Teatar ruske drame Mihaila Šćepkina iz Moskve, izvešće Čehovlјev komad “Život u pitanjima i uzvicima“. Inače, član žirija ovog pozorišnog festivala, već pet godina zaredom, je Dragana Bošković.

Izvor: joakimvujic.com