KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Knjaževsko-srpskom teatru ČETIRI nagrade na festivalima u Rusiji i Aleksandrovcu

Autor: InfoKG
09:30 | Petak, 06 10 2023

Knjaževsko-srpski teatar sa predstavom "Dnevnik jednog ludaka" osvojio je tri nagrade na festivalu “Ceo svet – teatar” u Rusiji, kao i jednu nagradu za predstavu "Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka" na m festivalu "Bucini dani" u Aleksandrovcu.

Sa festivala “Ceo svet – teatar” koji je održan  u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, u Knjaževsko-srpski teatar stigle su tri nagrade. Na ovom festivalu, kragujevačko pozorište učestvovalo je sa predstavom "Dnevnik jednog ludaka", N. V. Gogolja, u režiji Dušana Stanikića.

Glumac Knjaževsko-srpskog teatra Ivan Vidosavljević proglašen je laureatom prvog stepena i nagrađen za najbolju mušku ulogu, takođe dobitnik je i specijalne nagrade ѕa glumu - za veliki doprinos razvoju saradnje, ojačavanje prijateljskih i kulturnih odnosa i aktivno učešće u Međunarodnom festivalu pozorišnih trupa, kako stoji u obrazloženju žirija. Još jedna nagrada pripala je reditelju predstave i glumcu Knjaževsko-srpskog teatra, Dušanu Stanikiću koji je nagrađen specijalnom nagradom za režiju predstave „Dnevnik jednog ludaka“.

Festival "Ceo svet - teatar" se održava  deveti put i za to vreme prerastao je iz regionalnog u sveruski, a sada i u međunarodni festival na kome je učestvovalo preko 4.000 ljudi. Festival obuhvata sve žanrove pozorišne umetnosti i nastupa u četiri kategorije: lutkarsko pozorište, dramsko pozorište, muzičko pozorište, umetnički prikaz.

Knjaževsko-srpski teatar je prisutan i na domaćoj festivalskoj sceni gde postiže zapažene uspehe. Na osmom pozorišnom festivalu "Bucini dani" u Aleksandrovcu, predstavi u produkciji kragujevačkog teatra "Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka", pripala je nagrada za produkciju "Minja Obradović". Autor predstave je Anđelka Nikolić koja potpisuje i režiju, a koproducenti su pored Knjaževsko-srpskog teatra, Puls teatar Lazarevac, Seoski kulturni centar Markovac i Umetnička grupa “Hop.La!” iz Beograda.