Kultura

"Dođi da se igramo": Izložba igračaka i društvenih igara proizvedenih u jugoslovenskim fabrikama

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 14 09 2021

Otvaranje izložbe "Dođi da se igramo", čiji autori su istoričari Narodnog muzeja Mirjana Savić, muzejski savetnik i Nemanja Trifunović, kustos, kao i etnolog Sofija Pršić, biće upriličeno sutra od 19 sati u Geleriji "Kuće Đure Jakšića".

S obzirom na to da je septembar mesec polaska u školu, a prva nedelja oktobra rezervisana za obeležavanje Dečje nedelje, NB "Vuk Karadžić" odlučila se da izložbom "Dođi da se igramo" i brojnim pratećim programima obeleži ovaj period. 

U okviru izložbe publici će biti predstavljene „Igračke i društvene igre u socijalističkoj Jugoslaviji iz kolekcije Vladimira Radojičića i iz zbirki Narodnog muzeja Kraljevo“. Ona pruža sažet pregled proizvodnje, prodaje i upotrebe igračaka proizvedenih u Jugoslaviji, ali i uvezenih iz drugih zemalja u periodu od pedesetih do osamdesetih godina XX veka, kao i uvid u različite ekonomske, političke i društvene prilike, koje su se neposredno odražavale na detinjstvo i odrastanje u socijalističkoj Jugoslaviji. Kolekcije obuhvataju igračke proizvedene u jugoslovenskim fabrikama ili nastale u izdavačkim preduzećima: „Mehanotehnika” Izola, „Jugoplastika” Split, „Biserka” Zagreb, „25. maj” Labin, „Lio“ Osijek, „Tik Tik” Krapina, „Poligalant” Volčja Draga, „Turistička štampa” Beograd i „Dečje novine” Gornji Milanovac.

Cilj izložbe je da se najmlađi upoznaju sa igračkama starijih generacija, za koje će ovo biti prilika da se podsete svog detinjstva.

Od 15. septembra do 13. oktobra, kada se izložba završava, najmlađi će imati prilike da se likovno i literarno kretaivno izraze, te da se upoznaju sa tajnama igre senki, i to u Galeriji Kuće i Dečjem odeljenju. Treba napomenuti i to da će u saradnji sa Dečjim iskrama najkretaivnija likovna i literarna rešenja biti objavljena u navedenom časopisu.

Takođe, u naznačenom periodu biće sprovedena akcija "Igračke i knjige beže u svet" u okviru koje će sugrađani moći da donesu svoje igračke i knjige za decu, koje će se nakon izložbe darivati najugroženijim mališanima.