Kultura

"Eklektik orkestra" predstavlja album prvenac

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Ponedeljak, 03 02 2020

U sali PMF-a sutra od 21 čas ansambl "Eklektik Orkestra" predstaviće publici svoj prvi album pod nazivom „The Gathering“, a koncert organizuje SKC Kragujevac. Ulaz je besplatan.

Eklektik Orkestra predstaviće autorske kompozicije koje se nalaze na ovom izdanju.

Eklektik Orkestra je projekat koji je nastao u oktobru 2018. pri Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, povodom dvestogodišnjice moderne prestonice Srbije. Oformio se u cilju oplemenivanja umetničkog sadržaja grada, širenja muzičke scene, kolaboracije i edukacije.

Kako i sam naziv implicira, eklektika je primarni pogon ovog sastava, a taj pristup se jasno vidi u odabiru instrumenata. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas. Kao vezivo, tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi ansambla variraju od mladih klasičnih i džez muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara, što ovom projektu daje edukativnu notu zarad razmene iskustva.

Kada je u pitanju repertoar, koncept eklektike je i tu prisutan te je muzička paleta ovog sastava široka. Oni izvode autorske kompozicije lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, sve to kroz harmonske boje džeza. Svojim prvim izdanjem oni prikazuju „world music“ stranu njihovog stvaralaštva.

Eklektik Orkestra su:

Iva Paunović - violina
LJubica Grbović - viola
Andrej Aleksić - kontrabas
Mina Cvetković - flauta i pikolo
Jovana Mršulja - flauta
Nikola Cvetković -truba
Ivan Ćirilović - gitara
Katarina Petrović - klavir
Nemanja Ristović - bas
Saša Ranković - bubanj
David Armuš - udaraljke(bongosi,
tarabuka, kahon)
Stojan Arsić - udaraljke i efekti
Aca Pejčić - kaval, tenor i sopran saksofon, metalofon, klavijature.