KulturaFoto: GTO

Izložba Aline Gadomski Todorović i Nataše Budimlije Krstić u Malom likovnom salonu

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 18 05 2017

U Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu večeras od 19 časova biće otvorena izložba Aline Gadomski Todorović i Nataše Budimlije Krstić, koju će posetioci moći da razgledaju do 12. juna.

Ove dve umetnice, Alina Gadomski Todorović i Nataša Budimlija Krstić, završile su slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Milice Stevanović. Prvi put priređuju zajedničku izložbu slika, koja će biti otvorena u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu, 18. maja 2017. godine u 19 časova. Inače su kao članice ULUS-a više puta sarađivale na zajedničkim programima, pa su između ostalog, pokrenule i niz ULUS-ovih radionica za mlade, interaktivnog karaktera.

Umetnički savet Malog likovnog salona Narodnog muzeja, prepoznao je u njihovom stvaralaštvu strast prema boji i specifičan odnos prema realnosti, što je i bilo opredeljujuće za organizovanje njihove zajedničke izložbe. U pitanju su bliske poetike izrazitih kolorista, ekspresivne orijentacije, s tim što je Alina Gadomski Todorović zaokupljena plastičnošću i volumenom formi, koje nagoveštavaju značaj unutrašnjeg, a čulima nedostupnog, dok se Nataša Budimlija Krstić, bavi detaljem iz prirode na drugi način, šireći vizuru posmatranja ili je naprotiv sužavajući do granice kada prepoznatljivo prelazi u apstraktno asocijativnu igru. Obe umetnice, povezuje i figuracija, koja je polazište za njihovu likovnost i biće zanimljivo, na ovoj izložbi, upoređivati i analizirati tačke dodira i razlaza njihovog stvaralaštva, pojavno bliskog, a suštinski različitog.