KulturaFoto: GTO

Izložba poljskih umetnika „Pentapolis“ na dve lokacije

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Petak, 27 10 2017

U Malom likovnom salonu u 19 sati i u u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“ od 20 sati biće otvorena izložba pod nazivom  „Pentapolis“, koju organizuju Spomen park „Kragujevački oktobar“ i Narodni muzej Kragujevac. Poljski umetnici različitih umetničkih poetika predstaviće nam se sa 55 radova: slika, digitalnih printova i objekata.

Projektom „Pentapolis“ kragujevačkoj publici predstviće se šestoro poljskih umetnika, profesora Univerziteta Nikola Kopernik iz Torunja (Poljska): Ana Visocka, Justina Žebjenjovska,Pjotr Zaporovič, Ivona Špak Pavlovska Ana Vujćicka, na čelu sa mentorom Kšištofom Pitulom.

Kšištof Pitula je rođen je 1952. u Golanči (Poljska). Diplomirao je na odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta Nikola Koprenik u Torunju 1977.g. Na istom Univerzitetu radi kao docent i šef studija za slikarstvo u arhitekturi, a predaje i Savremene umetničke tehnike. Istražuje na polju različitih formi i tehnika slikarstva. Izlagao je na preko 30 samostalnih i 60 grupnih izložbi u Poljskoj, SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj i Sloveniji

Justina Žebjenjovska  je diplomirala na Univerzitetu Nikola Kopernik u Torunju (Poljska), na odseku za slikarstvo 2000. Predaje na istom Univerzitetu od 2004.g. Doktorirala je sa radovima na temu „U ritmu“.

Ivona Špak Pavlovska je diplomirala na Univerzitetu Nikola Kopernik u Torunju, na odseku za slikarstvo kod profesora Leha Volskog. Doktorsku disertaciju odbranila je na istom Univerzitetu 2011. Radi kao niži saradnik za slikarstvo u studiju za arhitekturu na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Nikola Kopernik u Torunju. Njene sfere interesovanja su slikarstvo, instalacije i objekti. Svoje radove predstavila je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u gradovima širom Evrope i Poljske. Autor je mnogih umetničkih projekata. Bavi se dizajnom enterijera kao i muralima velikih formata.

Ana Vujćicka je diplomirala na fakultetu likovnih umetnosti Univerzieta Nikola Kopernik u Torunju, na odseku za štafelajno slikarstvo kod profesora Leha Volskog. Specijalizirala je arhitekturu i slikarstvo (bojeno staklo) kod profesora Kažimježa Rohetskog. Doktorsko zvanje je stekla 2012.Radi kao viši tehnički saradnik u studiju za bojeno staklo na Fakuletu likovnih umetnosti Univerziteta Nikola Kopernik u Torunju, i kao asistent u studiju za bojeno staklo od 2016. Stvara predmete u bojenom staklu, staklu, a bavi se i štafelajnim slikarstvom.

Ana Visocka je rođena 9. juna 1975. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Nikola Kopernik u Torunju 1999. g. Stekla je zvanje doktora nauka 2013. Trenutno radi kao asistent na odseku za slikarstvo na istom Univerzietu. Član je Udruženja umetnika Poljske. Bavi se slikarstvom, objektima, skulpturom i reljefom.

Pjotr Zaporovič je rođen 1981. u Bidgošču (Poljska). Završio je Srednju umetničku školu u Bidgošču. Diplomirao je na odseku za štafelajno slikarstvo u klasi profesora Jana Prengovskog na Fakuletu likovnih umetnosti Univerziteta Nikola Kopernik u Torunju 2006.g. Trenutno radi kao asistent u studiju profesora Pjotra Klugovskog, i u studiju za crtanje Kšištofa Pitule. Bavi se slikarstvom i crtežom.