Kultura

Izložba Dragana Jovićevića Macole "Zašto? Zato!" u Galeriji Đura Jakšić

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Utorak, 05 04 2022

Otvaranje izložbe Dragana Jovićevića Macole pod nazivom "Zašto? Zato!", koja će se održati u galerijskom prostoru kuće Đure Jakšića, biće upriličeno sutra od 19 časova.

Dragan Jovićević Macola rođen je 1964. godine u Prijanovićima kod Požege, od oca Obrada i majke Vere. Ima dvojicu sinova, Obrada i Strahinju. Do sada je priredio desetine samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a izlagao je na više od 200 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više prestižnih priznanja. Skulpturom je počeo da se bavi u očevoj stolarskoj radionici jer ga je, kako kaže, privukla toplina drveta.

Nakon što je Galeriju u svom Drvengradu koja se zvala „Anika“, Emir Kusturica prekrstio u „Macola“, nije se sumnjalo da je oduševljenje velikog umetnika, radovima drugog velikog umetnika Dragana Jovićevića Macole, neizmerno. Njegove skulpture već dugi niz godina krase ulice Mećavnika, srpskih i svetskih galerija poput Nacionalnog muzeja Bretanje, Galerije moderne umetnosti Budimpešte, Pokrajinskog muzeja Tokaj, Etno-muzeja Slovačke, privatnih kolekcija, enterijera i eksterijera. Ekscentričnost uživanja u saosećanju sa životom, prirodom i drvetom, dovodi nas kroz umetnikov rad, do najsuptilnijih poruka sakrivenih iza stotina pokreta njegovih ruku i alata.

Umetnik koji kaže da je vajanje destruktivno i da se on bavi životom i trudi da drvo ne povredi, prikazaće svoje radove u Galeriji Đura Jakšić od 6. do 29. aprila.