Kultura

Izložba "Knjiga dežurstava" u Kontakt galeriji

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Ponedeljak, 25 03 2019

Otvaranje izložbe pod nazivom "Knjiga dežurstava" mlade umetnice i istoričarke umetnosti Marije Konjikušić biće upriličeno sutra od 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a.

Izložbu će otvoriti Marija Backić, istoričarka umetnosti.

„Radovi Marije Konjikušić, mlade umetnice i istoričarke umetnosti iz Beograda, nastali su kao rezultat trogodišnjeg uzastopnog učešća u umetničkoj koloniji u selu Gradac u Raškoj. Tokom letnjeg perioda, kolonija okuplja umetnike različitih generacija i poetsko-stvaralačkih opredeljenja sa ciljem da u specifičnom stvaralačkom ambijentu – prostorije seoske osnovne škole - individualno i/ili kolektivno realizuju radove oslobođeni strogog tematskog okvira.
Sugestivni naslovi fotografskih ciklusa „Knjiga dežurstava 2000/2001 i „Školske table“ situiraju radove u jasan prostorno-vremenski kontekst. Marija posvećeno istražuje naličje života škole, cikličnu transformaciju kada se njegov ustaljeni dnevni ritam i energetski tok modifikuje u svojevrsnu fazu školskog sna. Takođe, u njenom fokusu je i sama kolonija koja u letnjem periodu predstavlja vrstu surogata školske vreve. Umetnica na slojevit način ispituje dva izolovana mikrosveta definisana jednim prostorom, njihovu istinitost i metapojavnost. Intencija Marijinog rada je dvojaka i oba aspekta se tiču povezivanja apartnih svetova: sveta idealnog društva koje ima sposobnost da se reprodukuje, društva u kome je opstanak školskog sistema neupitan i realne situacije koja je upravo suprotna. Tema demografskog kolapsa i škole u nestajanju kao jedne studije slučaja, konceptualno i likovno je sublimovana u nostalgičnu sliku idealne, željene škole ili njene vizuelno stilizovane realnosti. Fotografije su izvedene kao beleženje inscenacija uobičajenih situacija iz školskih hodnika, učionica, trpezarija i drugih školskih prostorija. Marijina namera nije dokumentarna fotografija, niti kritika društvene stvarnosti. Ona se suptilno dotiče prepoznatih problema, a knjiga dežurstava je primarni izvor informacija na osnovu kojih se grade slikoviti evokativni narativi. Pažljivo osmišljeni kadrovi poput vermerovskih žanr scena plene kompozicionim skladom. Ovi visoko estetizovani teatarski prizori stavljaju u drugi plan opor trag društvenog konteksta...”
Marija Backić

Marija Konjikušić, rođena u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek Istorija umetnosti, i web dizajn na IT Akademiji u Beogradu. Fotografijom se bavi poslednjih 17 godina, a kao profesionalni fotograf radila je za Dom kulture Studentski grad, Muzej Savremene umetnosti u Beogradu kao i frilens fotograf za različite institucije. Izlagala je na četiri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji. Trenutno živi i radi u Beogradu kao nezavisni istoričar umetnosti, fotograf i dizajner.
Predavač je i idejni tvorac foto-radionice Out of the box koja se nekoliko puta godišnje odvija na različitim lokacijama u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila.