Kultura

Javno čitanje drame Marije Pejin iz edicije Prvenac

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Četvrtak, 26 12 2019

Javno čitanje drame Marije Pejin pod nazivom "Pesnik, apaš i profet (ili San u ekstazi Rake Drainca)" iz edicije Prvenac biće upriličeno sutra od 20 časova u Kontakt galeriji SKC-a.

Drama Marije Pejin "Pesnik, apaš i profet (ili San u ekstazi Rake Drainca)" komad je u kojem se poetsko-dramskim jezikom ispripoveda priča o Radojku Jovanoviću, poznatijem kao Banditu Raki Draincu. Pored njegovog oca, majke, strica, u dramskom svetu Marije Pejin pojavljuju se Stanislav Vinaver, Svetislav Stefanović, Sibe Miličić, Tin Ujević, Ivo Andrić, Milivoje Živanović i drugi, što ne samo da dramski svet bogati dokumentarističkim detaljima, već svedoči da je priča o kojoj je reč istina. Drainčeva poezija u ovom komadu uzvikuje ono što je Drainac pisao u Manifestu hipnizmu – „Dosta sa mrtvim linijama na papiru. (…) Dajte nam malo groze, malo svemira – užasa – malo više krvi, da se vidi bar jedan konac gole duše”. Milena Kulić
 
Odlomke iz drame, koja je premijerno pročitana u okviru Sterijinog pozorja u okviru programa posvećenog studentima dramaturgije, čitaće članovi Akademskog pozorišta SKC Aleksa Mogić, Aleksa Svilarov, Filip Đurić, Filip Dunić, Miloš Babić, a u režiji Kostadina Stojadinova.