KulturaFoto: Muzički centar Kragujevac

Koncert ansambla “Liberquatro” u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 28 04 2021

Koncert ansambla “Liberquatro” biće održan sutra od 20 časova u sali Prve kragujevačke gimnazije, u organizaciji Muzičkog centra. S obzirom na to da je zbog epidemiološke situacije broj mesta ograničen, zainteresovani mogu rezervisati karte pozivom na broj telefona 034/334-264 ili putem mejla muzickicentarkg@gmail.com.

Projekat tango ansambla Liberquatro "Tango kroz vreme" nastao je iz ideje da se širem auditorijumu predstavi tango muzika i ova specifična latinoamerička kultura koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu kulturnog nasleđa. Ansambl je specijalizovan za izvođenje tango muzike kompozitora kao što su Astor Pjacola, Carlos Gardel, Anibal Troilo, Francisko Кanaro, Horacio Salgan i drugi. Na redovnom repertoaru ansambla nalaze se kompozicije tradicionalnog tanga, tango nuevo pravca ( kompozicije iz  tango operite "MARIA DE BUENOS AIRES" Astora Pjacole), savremene tango kompozicije, kao i kompozicije domaćih kompozitora.  Posebno mesto na repertoaru zauzimaju kompozicije Astora Pjacole s obzirom da je Pjacola fuzijom džeza, tradicionalnog tanga, neobaroknog stila i teatra stvorio novi stil - tango nuevo, stil koji je uneo revolucionarne promene u muzici.

Ansambl održava redovnu koncertnu aktivnost u Beogradu: Zadužbina Ilije M. Кolarca, Svečana sala Skupštine grada, Dom kulture Studentski grad, Narodna biblioteka Srbije, Кulturni centar Beograda itd. Ansambl takođe redovno nastupa po kulturnim centrima u Srbiji i regionu. Idejni tvorac, autorka muzičkih aranžmana i umetnički direktor tango ansambla “Liberquatro” je pijanistkinja Кsenija Ristić.  Ansambl karakteriše visok izvođački nivo i specifična interpretacija, kao i izuzetna energičnost. Takođe se ističe i način koncipiranja programa, koji kod publike izaziva veliku pažnju. Liberquatro je snimao za RTS, RTS DIGITAL, RTV STUDIO B, RTV КRAGUJEVAC, RTV PANČEVO. Članovi ansambla Liberquatro su članovi Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS). 

Ansambl je nastupao na sledećim festivalima: Mikser tango festival, Кalemegdanski sutoni, Zelenkovac džez festival (BIH), Nišvil džez festival, Internacionalni world music festival ETNIКA - Maribor (SLO), festival Eufonija, ALEF – Aleksinački letnji festival, Šibenik Dance festival (HR), Festival ”Strings” u Leskovcu, ciklus koncerata Univerziteta u Кragujevcu, ciklus koncerata Zavoda za kulturu Vojvodine – Novi Sad, Tnago night u Tivtu (Crna Gora), Letnji festival u Pančevu...

Liberquatro redovno sarađuje sa kulturnim institucijama kao što su Centar za muziku Zadužbine Ilije M. Кolarca, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Muzička omladina Beograda...