KulturaFoto: politika.rs

Koncert Mine Mijović i Aleksandra Stojića u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 13 11 2018

Koncert Mine Mijović na klaviru i Aleksandra Stojića na gitari biće upriličen sutra od 20 sati u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Mina Mijović je rođena u Kragujevcu, 1994. godine. Odrastajući u muzičkoj porodici interesovanje za muziku pokazuje u ranom detinjstvu pa tako klavir počinje da svira sa četiri godine, a sa pet godina već odlazi na svoje prvo takmičenje gde pobeđuje (takmičenje mladih pijanista Jugoslavije u Nišu) nakon čega nastavlja da osvaja niz prvih i specijalnih nagrada. Nižu muzičku školu “Dr Miloje Milojević” završava u Kragujevcu u klasi prof. Suzane Račić i prof. Natalije Tomić. Srednju muzičku školu “V. Mokranjac” pohađa u Beogradu, sa čijim je orkestrom sa samo 13 godina kao solista nastupila na Kolarcu. Fakultet Muzičke Umetnosti u Beogradu upisuje sa 14 godina u klasi prof. Nevene Popović gde diplomira nakon četiri godine sa najvišim prosekom iz klavira na godini, a sa 19 godina dobija i svoju master diplomu. Dve godine nakon toga odlazi na Univerzitet Južne Floride na master studije, gde dobija punu stipendiju kao i mesto saradnika u nastavi na fakultetu. Bila je član zvaničnog “President” tria Univerziteta Južne Floride. Nastupala je u svim značajnim salama širom Srbije kao što su Zadužbina Ilije M. Kolarca, skupština grada Beograda, SANU, Artget, Etnografski muzej kao i mnoge druge. Od značajnijih nastupa se izdvajaju nastupi sa Tampa Bay Symphony (Florida, SAD) gde je nastupala kao solista, povodom čega je objavljena i kritika njenog koncerta u “Tampa Bay Times” SAD novinama. NJeno sviranje je opisano kao izuzetno energično i emotivno, sa vrhunskim tehničkim sposobnostima koje je orkestru predstavilo pravi izazov. Od ostalih nastupa se izdvajaju nastupi u Teatro Victoria (Madrid, Španija), Barness music recital hall (Tampa, Florida SAD), KavalierHäuser Schloss Königs Wusterhausen (Berlin, Nemačka), Straz center of the performing arts (Tampa, Fl SAD), Palladium theater (St. Petersburg, Fl SAD), Conservatorio di musica “PI Tchaikovsky” di Nocera Terinese (Italija), Vene kultuurikeskus (Talin, Estonija), Metodisti kirik (Talin Estonija), Sala Slovenačke filharmonije (LJubljana, Slovenija), crkva Oldeslo (Hag Holandija). Radila je sa eminentim profesorima klavira širom sveta kao što su DŽon O'Konor, Matti Raekalio, George Kern, Albert Mamriev, Konstantin Bogino, Jurij Kot, Aleksandar Serdar, Dorijan Leljak, Leonel Morales i mnogi drugi.

Aleksandar Stojić je počeo da svira gitaru sa sedam godina kao samouki gitarista. Svoje prvo muzičko obrazovanje stiče u Pančevu gde je završio srednju muzičku školu „Jovan Bandur“ u periodu od 1998-2002. godine. Godine 2002. počinje svoje studije na bečkom muzičkom univerzitetu „ Universitet fu musik und darstellende kunst“ u klasi profesora Waltera Wurdingera, gde kasnije stiče magistarsku titulu uz najviše ocene. Bio je redovni stipendista individualne stipendije univerziteta u Beču i stipendista „ Stiftung Victor Bunzl“. Svoje profesorsko radno iskustvo stekao je uz dugogodišnji privatni rad sa studentima iz svih delova sveta (priprema studenata za prijemne ispite, pripreme za ispite, takmičenja, itd.) uz preporuke svog profesora. Od 2011. godine je i zvanično profesor u kragujevačkoj muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“. Pored poznavanja klasične gitare, pokazuje velike sposobnosti u sviranju džeza, roka, bluza i ostalih muzičkih pravaca. Šesnaest godina koncertne karijere krase nastupi na najvećim muzičkim festivalima širom sveta: Siget fest Budimpešta (Mađarska, 2007. godine), Rio Loco festival (Tuluz, Francuska) nastup sa velikanom džez harmonike Richard Gallianom, Akkordeon festival (Beč, Austrija), Wiesen džez festival (Beč, Austrija), Lugano Jazz Estival (Lugano, Švajcarska, 2016. godine), Nišvil (Niš, 2016. godine). Koncertne aktivnosti u Južnoj Koreji, Japanu, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Africi, Rusiji, Litvaniji na skoro svim prestižnim koncertnim binama. Od 2012. do 2014. godine solista na bečkom novogodišnjem koncertu u Volks theatar (Narodno pozorište, Beč, Austrija). Godine 2012. osniva grupu „Stoiks“ koja izvodi njegovu autorsku muzikum u čijem su sastavu: Ivan Aleksijević klavir, (pijanista Big Benda RTS-a), Jovan Jovanović, bas gitara, Saša Ranković, bubnjevi. Godine 2013. izdaje svoj prvi album „„For whose grandma's sake?“. Sa grupom nastupa u periodu između 2013-2015. godine na nekoliko važnih festivala. Od 2014. godine osniva „Resava fest“ u Despotovcu, festival svetske muzike. Godine 2015. postaje vođa benda Danice Krstić. Iste godine snima album sa Duletom Resavcem koji aranžira i izdaje za PGP RTS i učestvuje u završavanju albuma „Balkan lovers“-a. U 2016. godini nastupa sa istim bendom kao i trubačem Markom Markovićem na prestižnim festivalima Lugano Jazz Festival i Nišvil.