Kultura

Koncert: Psychedelic Cinema Orchestra u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Sreda, 29 05 2019

U Kontakt galeriji SKC-a sutra od 22 sata održava se koncert Psychedelic Cinema Orchestra.

Psychedelic Cinema Orchestra je projekat Kena Winokur-a, američkog muzičara poznatog kao vođe tročlanog benda Alloy Orchestra, koji komponuje i izvodi muziku za neme filmove. Alloy Orchestra je više puta proglašen kao najbolji sastav u toj delatnosti, što je potvrdio i slavni američki filmski kritičar Roger Ebert.

Psychedelic Cinema Orchestra postoji od 2013. a trenutnu postavu osim Winokura čine i Jonathan LaMaster iz kultnog američkog post-rok benda Cul de Sac, kao i Dana Colley iz još kultnijeg benda Morphine. Psychedelic Cinema Orchestra svira uz seriju 8mm filmova bostonskog autora Kena Browna snimljenih između 1967. i 1969. Brown je bio jedan od pionira stvaranja vizuelnih kulisa za nastupe rok bendova u SAD-u, posebno onih koji su naginjali psihodeliji. NJegovi 8mm filmovi koje ćemo videti projektovanii su 60ih i 70ih kao pozadina na koncertima Jimija Hendrixa, Neila Younga, Franka Zappe i bendovima Velvet Underground,The Who, Pink Floyd, Sly and the Family Stone.

Na ovoj turneji dvojici članova Psychedelic Cinema Orchestra, pridružuje se i Hrvoje Nikšić – tonski snimatelj, producent i muzičar. Ovo je njihova druga turneja po regionu.

Ulaz je besplatan.