Kultura

Miko Lukome: Koncert finskog umetnika na harmonici u Prvoj gimnaziji

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 19 05 2019

U Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sutra od 20 sati nastupiće finski umetnik na harmonici Miko Luoma, u okviru koncertne sezone Convivium Musicum '19.

Miko Luoma je studirao na Visokoj školi u Trosingenu kod profesora Huga Nothoma i na Sibelijus akademiji kod profesora Matija Rantanenoma. Kao stipendista Fulbrajtovog programa, imao je priliku da se NJujorku usavršava na poljima muzičke analize i izvođačke prakse savremene muzike. Nastupa širom Evrope i SAD-a, kao solista i član kamernih ansambala, redovno izvodeći svetske premijere savremenih kompozicija. Organizator je i muzičkog festivala pod nazivom "Aboa Nova" u Talinu. Osim aktivne izvođačke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Zaposlen je kao profesor klasične harmonike i savremene kamerne muzike na Muzičkoj akademiji Turku u Finskoj, redovno održava i seminare širom sveta. Pred kragujevačkom publikom će izvoditi dela J. S. Baha, D. Skarlatija, B. Mantovanija, B. Lorancena i drugih.

Koncertna sezona se održava uz podršku Grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja, Filološko-umetničkog fakulteta i ostalih prijatelja manifestacije. 

Ulaz je besplatan.