KulturaFoto: Kragujevačke

Mladi kragujevački pijanista Petar Blagojević: Na međunarodnoj sceni pobeđuje i “seniore”

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 17 06 2024

Petnaestogodišnji Petar Blagojević za sobom već ima niz nagrada sa klavirskih takmičenja i to sa starijim kategorijama od njegovog uzrasta, pišu Kragujevačke. Ove školske godine osvojio je prva mesta na Republičkom takmičenju u Beogradu, Međunarodnom takmičenju u Kragujevcu i Šapcu, na kojem nastupaju i studenti, i na takmičenju u Nišu.

Jedini je srednjoškolac koji nije na klavirskom odseku, a na Republičkom klavirskom takmičenju je osvojio prvu nagradu. Radimo sa njim kao da mu je klavir glavni predmet, a na međunarodnom takmičenju u Kragujevcu bio je laureat celog takmičenja, kaže profesorka klavira Muzičke škole „Dr Miloje Milojević” Suzana Račić.

Emocije = klasična muzika

Ovaj taletovani dečak je maturant Osnovne škole „Svetozar Marković”, a paralelno pohađa i treći razred Muzičke škole „Dr Miloje Milojević”, smer dizajn zvuka. Kao svršeni maturant odlučio je da upiše redovnu muzičku školu, položio je prijemni ispit i upisao smer za klavir.

S obzirom na to da želi u potpunosti da se posveti klaviru, napustiće dizajn zvuka i fokusiraće se samo na klavir. Kada je upisao muzičku školu sa šest godina, sve vreme je u klasi profesorke Suzane Račić. U šestom razredu osnovne škole upisao je srednju muzičku školu na smeru za dizajn zvuka, ali je uporedo nastavio da vežba klavir sa učenicima kojima je ovo bio glavni instrument.

Pobedio je na republičkom i međunarodnom takmičenju učenike kojima je glavni predmet klavir. Takmiči se sa starijima i pobeđuje ih, a koliko dobro svira, Petar već može da završi srednju školu, tvrdi profesorka Suzana.
Kako se sluh obično nasleđuje, pitali smo ga da li se neko u njegovoj porodici bavi muzikom? Ni manje, ni više, i otac i majka. Majka peva u crkvenom horu, inače se bavi informacionim tehnologijama, a otac je dizajner i svira gitaru. Petar ima dva mlađa brata, od dvanaest i sedam godina, koji su takođe nadareni za ovu vrstu umetnosti. Ove godine je najmlađi položio prijemni za muzičku školu, a srednji brat svira gitaru.

"Roditelji me oduvek podržavaju i pomažu mi. Kada sam bio dete puštali su mi kvalitetnu muziku i majka mi je dosta pevala. Mislim da je to doprinelo mom sluhu", tvrdi Petar.

Na početku mu je bilo teško da uskladi obaveze iz redovne osnovne škole i muzičke, ali je svaki razred završio sa odličnim uspehom.

"Bilo je dana kada sam provodio deset sati u školama, a nakon škole treba četiri sata da vežbam klavir, ali zbog ljubavi prema ovom instrumentu, uspeo sam da savladam sve prepreke", kaže ovaj talentovani dečak.

Sa sedam godina pobedio je na prvom takmičenju i nakon toga svake godine je osvajao nagrade. Takmičenja mu nisu priotiret, već mu je važno da nastupi i pruži zadovoljstvo slušaocima. Pored sviranja, bavi se i komponovanjem, ali još uvek nema završenu numeru. Najviše mu „leže” balade i Bahove melodije. Kaže, „sve ide dobro ako se vežba”.

"Njemu pobede nisu važne, već mu je bitno da izađe na scenu i svira", navodi šefica Odseka za klavir Snežana Račić.

Voli da svira i za svoju dušu i za publiku. Oseća se fantastično dok je na sceni i nema tremu kada izađe pred publiku.

"Publici je veoma teško preneti lepotu klasične muzike, zato što ponekad ne slušaju pažljivo i ne razumeju tu vrstu muzike. Kada sviram, fokusiram se samo na zvuk kompozicije i nemam strah da li ću da pogrešim", tvrdi Petar.

Kroz sebe i talenat želi da oživi kompozicije, a za sve to je potrebna ljubav koju ima prema sviranju. Na taj način, koristeći svoje emocije, osavremenjuje umetnike koji nisu živi.

"Kompozitori su pre ne nekoliko vekova pisali note, a sviranjem mi danas možemo da osetimo ono što su želeli da poruče kompozicijama. Na taj način želim da putujem kroz vreme i da oživim njihova dela", objašnjava Petar.

U slobodno vreme trenira u teretani, izlazi sa društvom, igra video-igrice i zanima se za programiranje. Od stranih jezika engleski toliko dobro zna da ga govori kao maternji, a služi se i nemačkim.

Vežbanje svakog dana

U poslednje vreme sluša Šopenove balade i nokturna i dela Franca Lista, kao što su „Mefisto valcer”, „Harmonije”, „Utehe”, „LJubavni snovi”, kao i kompozicije Kloda Debisija. Pored onoga što je obavezno da pripremi za čas, nastavnice mu daje slobodu da izabere šta želi da svira. Kada nije na zadatku pijaniste, voli da sluša muziku tridesetih i šezdesetih i šansone, ali više sluša klasiku.

"Često izabere preteške kompozicije, a on ih sam kod kuće odsvira i „donese” i tako nas fascinira. Petar je poseban zato što svira repertoar koji je namenjen za odrasle osobe", objašnjava profesorka Suzana.

Poslednje takmičenje na kojem je pobedio održavalo se u Nišu, na kojem je svirao Šopenovu baladu G-mol Betovenovu sonatu D-mol i Bahov preludijum (uvodnu pesmu) i Fugu u F-molu.

Najznačajnije takmičenje na kome je pobedio je Republičko u Beogradu krajem aprila. Na jednom od međunarodnih takmičenja žiri su činili pijanisti iz Koreje, Nemačke i poznati srpski pijanista Aleksandar Serdar.

Za takmičenje se priprema tako što Petar svaki dan vežba sa svojim nastavnicama. Kompozicije, koje se izvode na koncertu i takmičenjima biraju se na početku školske godine, a kada se izaberu, kreće rad na njima.

"Spremanje numera je kao kada se gradi kuća iz temelja – da vidimo šta odgovara, šta ide teže i fokusiramo se na komplikovanija mesta", objašnjava profesorka Suzana.

Ceo proces rada traje šest-sedam meseci, a vežbanja su i tokom zimskog raspusta, jer su takmičenja odmah posle njega. Nakon toga slede preslušavanja, koja se organizuju u sali škole, gde učenici sviraju ceo program i uviđaju šta bi još trebalo da se doradi. Profesorka Suzana kaže da takmičenja nisu cilj, već solistički koncert koji se održava na kraju školske godine.

"Na koncertu učenici sviraju kompletan program. Ako do perioda kada kreću takmičenja uspeju da spreme kompozicije, prijavljuju se za njih. Takmičenja su kruna našeg rada, ali prava „kruna” su koncerti", tvrdi ova profesorka.

Petar kaže da će nastaviti da ide na takmičenja i organizuje koncerte. S obzirom da je ostvario je kontakt sa profesorom Aleksandrom Serdarom, planira da ide kod njega na konsulacije.

Solistički koncert na kojem će se Petar Blagojević predstaviti Kragujevčanima zakazan je za 24. jun u Kući „Đure Jakšića” sa početkom u 19 časova. 

Izvor: Kragujevačke