KulturaFoto: SKC Kragujevac

Nenad Ignjatović pobednik prvog KG slema (FOTO)

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 04 10 2023

Pobednik prvog KG slema, otvorenog prvenstva Kragujevca u slem poeziji, je Nenad Ignjatović iz Šapca. Takmičenje je organizovao Kolektiv SKLOPKA, uz partnerstvo SKC-a i Grada Kragujevca. 

Veče je svojom poezijom otvorio poznati slem pesnik i član stručnog žirija Goran Živković Gorki i već je tada svima u publici bilo jasno da ova književna manifestacija neće ličiti ni na jednu koju su ovih godina imali prilike da vide u Kragujevcu. Za mnoge posetioce KG slema ovo je zapravo bilo i prvo upoznavanje sa slem poezijom.

Veče slem poezije je u SKC-u stvorilo izrazito živu atmosferu, koju su zajedno stvarali kako sami slemeri i slemerke svojim scenskim izvođenjem autorske poezije najrazličitijih pravaca, tako i stručni žiri (Ivana Maksić, Goran Živković Gorki i Nenad Glišić), voditelj programa Damir Nedić, ali i mnogobrojna publika koja je oduševljeno prihvatila ovakvu vrstu umetnosti i osim aplauza, osmeha, glasanja plavim i crvenim kartonima za plavog ili crvenog takmičara, pred svaki nastup pesnika i pesnikinja gromoglasno uzvikivala tri, dva, jedan, slem!

U kratkim pesničkim dvobojima, publika i tročlani žiri, birali su boljeg takmičara koji je išao u sledeći krug i tako sve do velikog finala. Finalisti KG slema (Nenad Ignjatović, Nikola Oravec, Tatjana Tanja Živković, Dušan Mihajlović, Đorđe Vić, Slobodan Hrnjak, Silvija Stojić, Bogdan Cvetković) opravdali su očekivanja i predstavili svoje raznovrsne poetike.

U velikom finalu na samom kraju ovog vulkana pesničke, kreativne energije, našli su se Dušan Mihajlović koji je osvojio drugo mesto i zasluženu medalju i Nenad Ignjatović koji je dobio trofej KG slema i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 dinara.

KG slem održan je 30. septembra u Kontakt galeriji SKC-a, u organizaciji Kolektiva SKLOPKA (Samoupravni kulturno-obrazovni pokret Kragujevca), uz partnerstvo SKC-a i Grada Kragujevca, koji je doprineo u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem sredstava za njegovo finansiranje.

Organizatpri izražavaju nadu da će se jedna ovakva manifestacija ponoviti u našem gradu, za koji se pokazalo da i te kako ima sluha za ovakvu vrstu poezije.

Pobednik prvog KG slema Nenad Ignjatović rođen je u Šapcu 1993. godine. Završio master studije komparativne književnosti u Novom Sadu. Osvojio državno prvenstvo u slem poeziji Pinero 2018. godine. Iste godine na Evropskom slem šampionatu u Budimpešti obezbedio ulazak u finale i superfinale među prvih 6 slemera Evrope. Na konkursu Udruženja dramskih pisaca Srbije osvojio je drugo mesto, a na konkursu edicije Prvenac (SKC Kragujevac) je bio prvonagrađen i to mu je omogućilo da objavi dramu "Ukopnici" zajedno sa 27 pesama koje su pisali likovi iz drame. Objavljivan u zbornicima: Kiprijanov kladenac, Tebi u lice (prvi zbornik slem poezije), Indeks 21, Poezija narodu - u kojem je učestvovao u uređivačkom radu. Jedna pesma je prevedena na makedonski i objavljena u časopisu Sovremenost. Zajedno sa Lazarom Čurčićem snimio je poetsko - muzički album ,,Maline”.

Galerija slika