KulturaFoto: Arhiva

Otvaranje izložbe “Restitucija“ Nemanje Golijanina sutra u SKC-u

Autor: InfoKG
13:30 | Ponedeljak, 24 04 2023

U Kontakt galeriji i Galeriji SKC-a sutra od 20 časova, biće otvorena izložba „Restitucija“, autora Nemanje Golijanina. Izložbu će otvoriti Suzana Novičić, istoričarka umetnosti.

Umetnost je postala otvoreno polje za razumevanje kompleksnog i multipolarnog sveta, u kome se reflektuju sasvim subjektivne i i individualne percepcije i ekspresije. Ona je odavno ušla u svakodnevne, (ne)obične ljudske registre, okupirala život i sve njegove društvene, političke, kulturne i lične kotekste.  Boris Grojs  bi rekao da ona manifestuje sopstvenu savremenost  , dok je Badju izjednačava, po starom/novom principu sa tehnikom, ali tehnikom  koja  „organizuje i transfiguriše  život, odnosno čulnu proizvodnju/rad“.

Ta  nova vrednosna ravan, koja se ogleda u rekonfiguraciji umetničkog mišljenja i prostora, a onda i u samoj  vizuelnosti, čita se u radu Nemanje Golijanina. Njegov dosadašnji umetnički opus karakteriše jedna  intimna, duhovita i ironična kritika i /ili provokacija  neposrednih, realnih društvenih pojava, fenomenena i odnosa. Umetnik sam ističe, bogaststvo tog društvenog, izvan umetničkog prostora, kao višak sopstevnog interesovanja. To je umetnost koja nastaje u interakciji sa  iskustvom spoljašnjeg sveta, u svrhu preispitivanja društvenih  antagonizama i zadatih mentalnih, političkih, ideoloških i drugih konstrukcija.

Recentni  radovi Nemanje Golijanina pod nazivom Restitucija problematizuju jedan takav kontekst društvenih procesa, u kojima se fukoovski rečeno „odvija erozija naših života“  . Uvedeni smo u jedan kompleksan prostor etičkih,  političkih  i istorijskih  mera i propisa, koji procesom  restitucije, pravno označavaju povraćaj vlasništva ili imovine koja su u prošlosti neopravdano oduzeta određenom licu, grupi građana ili čitavoj klasi ili etničkoj grupi. Međutim,  sa empatijskim učešćem, to je najpre prihvaćanje svesti o uzaludnosti retroaktivne sreće i zakasnele pravde,  u  kojoj se ispostavlja da je proces vraćanja na staro,  komplikovaniji od samog čina oduzimanja. U toj tački leži umetnički odnosno interpretacijski potencijal umetnika.

Nemanja Golijanin

Rođen 1983. godine u Mostaru, u Bosni i Hercegovini. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Kao rezultat postignuća u istraživanju figuracije u crtežu, bio stipendista Fakulteta likovnih umetnosti na Međunarodnoj školi slike, crteža i skulpture u Italiji. Nakon završetka studija, nastavio da izlaže u zemlji i inostranstvu. Koautor na umetničkim projektima u Platformi Klaster art. Živi i radi u Beogradu.

Samostalne izložbe:

2021. Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić“, Sombor
2020. Ravnikar Gallery, Ljubljana
2019. Ulična galerija, Beograd
2018. Surprise, Ulična galerija, Beograd
2015. Goli ručak, Galerija Centar, Podgorica
2014. Goli ručak, U10, Art Space, Beograd
2011. Strogi piknik, galerija Dunav, Beograd