Kultura

Otvoren prvi Internacionalni festival "Isidora Žebeljan" (FOTO)

Autor: InfoKG
13:30 | Sreda, 16 06 2021

U organizaciji Muzičke omladine Kragujevac, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Nacionalne platforme Srbija stvara, sinoć je u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije otvoren prvi Internacionalni festival mladih kompozitora posvećen Isidori Žebeljan, nedavno preminuloj srpskoj kompozitorki, čija su dela izvođena na prestižnim svetskim festivalima. Otvaranju festivala prisustvovali su glumci Anica Dobra i Svetozar Cvetković i sa publikom u Kragujevcu podelili sećanje na najmlađu članicu Srpske akademije nauka i umetnosti govoreći o njenoj ličnosti, umetnosti, muzici, stvaralaštvu, trajanju u sadašnjosti i budućnosti. 

Na otvaranju festivala Žebeljan ansambl je izveo Isidorine kompozicije i prvo festivalsko veče bilo je posvećeno njenim delima.

- Ovo što je uradila Muzička omladina Kragujevac govori o tome da i mi, odnosno nove mlade generacije mogu da budu neopterećene prošlošću i primitivizmom i da na vreme prepoznaju ono što jeste. Govori o tome da postoje oni koji mogu da znaju gde mi jesmo kao narod i koje su naše mogućnosti. A ovaj festival nam govori da su to mladi koji nose svet napred i koji kreiraju kako će da izgleda njihov grad ili zemlja. Sudeći po svemu velike su šanse. Upravo ovo što se naredna tri dana dešava u Kragujevcu, održaće se tokom leta u Holandiji, festival posvećen Isidori, ali ovaj u Kragujevcu je zaista prvi. Nijedan umetnik ne može da postoji bez veze sa svojom zemljom odakle je potekao jer ne može ni da postoji odvojenost svega toga, rekao je mr Borislav Čičovački, profesor oboe i kamerne muzike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, suprug Isidore Žebeljan. 

U takmičarskom delu predstavilo se 50 kompozitora iz celog sveta, a pobednik je San Vu iz Australije. Drugo mesto među mladim kompozitorima na festivalu pripalo je Velimiru Nenadiću iz Srbije, a treće C Long Juu iz Kine. 

Žirijem internacionalnog festivala je predsedavao Ivo Josipović, kompozitor iz Zagreba i bivši predsednik Hrvatske.

Festival "Isidora Žebeljan" se zatvara u četvrtak, 17. juna.

PROGRAM za ostale dane festivala: 

16. jun od 19,30 časova, Legat Nikole Koke Jankovića - drugo veče festivala

U Legatu Nikole Koke Jankovića, koji je bio veliki poštovalac Isidore Žebeljan i njenog stvaralaštva, biće organizovan okrugli sto. Učesnici će biti umetnici koji su učestvovali u produkciji opere „Dve glave i devojka“, Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački. Nakon razgovora sa umetnicima, publika će moći da pogleda projekciju opere „Dve glave i devojka“, prve i jedine opere koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu na srpskom jeziku.

17. jun od 20 časova, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije - treće veče festivala

Na zatvaranju Festivala nastupiće "Žebeljan orkestar", uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Orkestrom će dirigovati naš istaknuti dirigent, Premil Petrović, a solisti će biti Aneta Ilić (sopran), Mirjana Nešković (violina) i Borislav Čičovački (oboa). Na programu koncerta će se naći dela Isidore Žebeljan, ali i Dušana Radića, koji je kompozitorku, čije ime Festival nosi, predložio za člana Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Iva Josipovića, hrvatskog kompozitora, predsednika međunarodnog žirija takmičenja mladih kompozitora, koje se održava u okviru Festivala.

Galerija slika