KulturaFoto: Slavoljub Radojević

Otvorena izložba Davora Dmitrovica “Priče za malu decu” u Aleksić galeriji u Kragujevcu

Autor: InfoKG
13:30 | Utorak, 19 09 2023

U kragujevačkoj galeriji Aleksić, otvorena je izložba zagrebačkog umetnika Davora Dmitrovića – „Priče za malu decu“, koju če posetioci biti u prilici da posete sve do 30.septembra 2023. godine.

Ovaj slikar, mlađe generacije, predstavio je svoju najnoviju produkciju, čija inspiracija su upravo bajke ali u kojima je on glavni protagonista. Posetioci će moći da vide izložbu, koju čine mahom radovi velikog formata, rađeni u tehnici akril na platnu.

"Ova izložba se dešava nakon izložbe u Zagrebačkoj galeriji Forum. Za ovu izložbu  sam doneo deo tih slika, uz nove slike koje sam radio upravo za ovu priliku. Izložene slike posuđuju likove iz poznatih bajki i pričaju o univerzalnoj temi odnosa, laži i istine, i osećaja lične uloge u svemu tome. Srpska publika ima jako razvijen smisao za savremenu umjetnost te sam stvarno ugodno iznenađen i zahvalan na gostoprimstvu" , izjavio je prilikom otvaranja Davor Dmitrović.

Tako se na Davorovim slikama mogu videti, prinčevi, princeze, vitezovi, Petar Pan, Pinokio ili Crvenkapa u njegovoj interpretaciji.

Kustos izložbe, Feđa Gavrlović kaže da je činjenica da je Dmitrović za glavni motiv ovog ciklusa uzeo duhovite interpretacije bajki, odmiče ga od standardne savremene opsednutosti vlastitom ličnošću. 

"Čini se da je Dmitrović pogodio pravi odnos između mitologizacije i karikiranja samog sebe, između narcisoidnog samosažaljenja i okrutnog ismejavanja vlastitih senzibilnosti“ Bajke su kolektivni produkt, i možda nam ove Davorove slike ukazuju na to kako su već mnogo puta proživljavane. Govore nam, možda, i to da se ne trebamo stideti seksualnih želja koje društvo smatra devijantnima… ", kaže kustos Feđa Gavrilović.

Davor Dmitrović je završio Akademiju likovnih umetnosti u Zagrebu, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj akademiji u Hangzho. 

Izložbom Davora Dmitorvića, Aleksic galerija otvara novi ciklus izložbi na kojima će biti predstavljeni pored domaćih autora i umetnici iz regiona.

Izložba „Priče za malu decu“ Davora Dmitrovića traje do 30. septembra.
Aleksić Galerija se nalazi u Karađorđevoj ulici broj 26 u Kragujevcu.

Galerija slika