KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

OVACIJE na specijalnoj projekciji filma “Što se bore misli moje” na Šumadija sajmu (FOTO)

Autor: InfoKG
15:30 | Subota, 16 09 2023

Svečana projekcija filma “Što se bore misli moje” održana je sinoć u hali Šumadija sajma, povodom obeležavanja dva veka od rođenja kneza Mihaila Obrenovića. 

Sasvim je slučajno ispalo da film završimo u periodu obeležavanja dvestogodišnjice rođenja kneza Mihaila i drago nam je što baš uoči jubileja možemo da ga prikažemo kragujevačkoj publici. Film nije samo prikaz Srbije u to vreme, male zemlje okružene velikim silama koje sve imaju svoje interese, Srbija se nalazi u tom položaju oduvek i nalaziće se. Mislim da je priča interesantna, da ljudi nažalost o njoj malo znaju i da će posle ovog filma shvatiti koliko je naša istorija, pogotovo neki njeni delovi, bila zanimljiva", poručio je reditelj i scenarista filma, Milorad Milinković i izrazio nadu da će reakcija publike biti podjednako dobra, kao na premijernoj projekciji u Nišu.  

Kad radite istorijske ličnosti jedino odakle možete da crpite važne informacije su literatura i muzeji. Na mene je najveći utisak ostavilo odelo u kome je Mihailo ubijen, izloženo u Muzeju grada Beograda. Kad vidite tako potresne stvari, surovi način na koji je ubijen, to poprilično govori o vremenu koje je trebalo da prikažemo u filmu. Sigurno je imao svoje poklonike, ali zaverenici su se zaista potrudili da ga skinu sa vlasti, pa se zna da je bilo i onih koji ga nisu voleli. Pratimo poslednjih sedam dana života kneza Mihaila kroz pomešane žanrove. Sa jedne strane imamo ljubavnu priču, a sa druge politički triler kao zahtevnu žanrovsku formu. Nadam se da će se ovaj poprilično interesantan miks dopasti publici”, kazao je Dragan Mićanović, glumac kome je poverena uloga kneza Mihaila. 

Lik Katarine Konstantinović u filmu timači mlada glumica Jana Ivanović. Za svoju ulogu kaže da je zanimljiva jer je reč o intrigantnom i jakom ženskom liku. 

Neposredno pre projekcije, u zgradi Gradske uprave upriličio je svečani prijem za glumce i autorsku ekipu filma. 

Knez Mihailo je rodom Kragujevčanin i to je osnovni razlog što obeležavamo drugo stoleće od njegovog rođenja. Druga važna stvar je to što je bio veliki reformator, čovek koji je obišao skoro celu Evropu, naučio mnogo po drugim prestonicama, doneo nove stvari u Srbiju i učinio je modernijom. Tokom relativno kratke vladavine od 11 godina ostavio je svojevrsni pečat izuzetno bitan za celu našu državu i ono što smo danas. Naša obaveza kao grada iz kog je on potekao jeste da obeležimo ovu dvestogodišnjicu i tako mu se odužimo, ali i podsetimo svojih korena i istorije”, poručio je gradonačlenik Nikola Dašić. 

Svečanu projekciju filma “Što se bore misli moje” na Šumadija sajmu organizovao je Dom omladine, pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca.