KulturaFoto: Promo

PREMIJERA filma “Što se bore misli moje” u hali Šumadija sajma, ulaz BESPLATAN

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 14 09 2023

Svečana premijera filma ''Što se bore misli moje'' reditelja Milorada Milinkovića, uz prisustvo glumaca i autorske ekipe, u okviru Dana kneza Mihaila u Kragujevcu, biće upriličena sutra od 20 časova u hali Šumadija sajma. Ulaz je besplatan. 

Film o najznačajnijem srpskom vladaru dinastije Obrenović, u organizaciji Doma omladine pod pokroviteljstvom grada Kragujevca biće premijerno prikazan u rodnom gradu kneza Mihaila. 

Uzbudljiv istorijsko-politički triler nosi naslov čuvene pesme ''Što se bore misli moje'' kneza Mihaila Obrenovića, a govori o neposrednim događajima koji su prethodili njegovom atentatu na Košutnjaku, 1868. godine. Film je zasnovan na istorijskoj građi, a dubokim i višeslojnim dramaturškim pristupom, scenaristi Milorad Milinković i Dragoljub Stojković, daju svoje viđenje istorijskog događaja.

Grad Kragujevac je prepoznao značaj obeležavanja važnog datuma u srpskoj istoriji i na obostrano zadovoljstvo, dogovorili smo, da baš na godišnjicu rođenja najvećeg srpskog vladara, sa premijerom izađemo u njegovom rodnom gradu. Rad na filmu o jednom od najznačajnijih vladara Srbije XIX veka, knezu Mihailu, smo počeli još 2021. godine, a zbog kompleksnosti istorijske ličnosti i teme, potrajao je. Za mene je apsolutno fantastična koincidencija da će premijera biti baš za 200. godišnjicu od rođenja i u rodnom gradu velikog kneza Mihaila i to je upečatljiv detalj i za film ''Što se bore misli moje'' i manifestaciju 'Dani kneza Mihaila'”, rekao je za zvanični sajt grada, Milorad Milinković reditelj filma, ocenjujući vrednom inicijativu jedne lokalne samouprave, da tako važan istorijski datum obeležava sa tako ozbiljnim konceptom.

Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, a ostale istorijske ličnosti tumače: Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović i mladi glumci: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Ranije predviđeno prikazivanje filma ''Što se bore misli moje'' u Zastavinoj bašti, zbog moguće kiše, održaće se u hali Šumadija sajma.