KulturaFoto: Facebook/muzickakg

Počinje prvo Međunarodno takmičenje mladih pijanista „dr Miloje Milojević“

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 03 05 2023

Muzička škola „dr Miloje Milojević“ organizuje prvo Međunarodno takmičenje mladih pijanista „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu, u periodu od 4. do 8. maja. Takmičenje predstavlja centralni događaj u nizu koncerata, predavanja i opera-bajki sakupljenih pod nazivom „Muzika se čuje“, kojim škola tokom čitave godine obeležava jubilej – 75 godina postojanja.

Takmičenje se organizuje u saradnji sa Udruženjem ljubitelja umetnosti „Ljubica Marić“ i Udruženjem umetnika „ArtLink“ iz Beograda.

Međunarodno takmičenje mladih pijanista nosi ime dr Miloja Milojevića, kompozitora, dirigenta, pijaniste i prvog doktora muzikologije na našim prostorima.

Više od 100 prijavljenih učesnika nastupiće u šest različitih kategorija. 

Takmičare će ocenjivati međunarodni stručni žiri sačinjen od eminentnih klavirskih umetnika i pedagoga u sastavu: Sebastian Berakdar (Nemačka), Minsoo Hong (Južna Koreja), Jovanka Višekruna Janković (Srbija).

Takmičenje će biti otvoreno 4. maja u 20 časova koncertom koji će održati Minsoo Hong (klavir) i Jonas Gaube (violončelo) u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Na programu će biti dela Bramsa i Šumana.

Takmičarski program će biti ispraćen koncertom Sebastiana Berakdara (klavir), koji će se održati u nedelju, 7. maja, u 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, dok će u ponedeljak, 8. maja, u 19 časova dr Nebojša Todorović, muzikolog, održati muzikološko predavanje na temu „Život i stvaralaštvo dr Miloja Milojevića“ u Galeriji Đura Jakšić.

Ulaz na sve događaje je besplatan.