SkverFoto: Privatna arhiva

Ćuretove pustolovine po INDIJI (Prvi deo)

Autor: Dušan Đurić Ćure
12:00 | Subota, 13 04 2024

Kragujevčanin Dušan Đurić Ćure, poznat kao strasni ljubitelj putovanja, otisnuo se u još jednu pustolovinu, a ovoga puta njegovo odredište je Indija. Portal InfoKG objavljuje Ćuretove putopise i fotografije. 

U celosti i verodostojno Vam prenosimo Ćuretov putopis napisan u jednom dahu, a on Vam se unapred izvinjava na greškama.

Od skoro najmnogoljudnija, ali oduvek najmističnija zemlja za koju smo još ko mali čuli u lekcijama o mirnim protestima za nezavisnost od engleskog kolonijalizma Mahatma Gandija i stvaranju pokreta "Nesvrstani" čiji su osnivači bili Tito, Naser (Egipat) i Nehru ( Indija). Godinama "vuče" ali nikao da "dovuče" i onda, kao iz vedra neba, "povuče". E to nije moglo da se propusti, taj poziv se ne odbija. Na brzinu sređivanje obaveza i eto me u avionu koji polako klizi prema Ataturku gde presedoh za Nju Delhi, ili kako kažu ovde Delhi, al uz malu sikiraciju koju mi nabiše avio mehaničari koji popravljaše prednji točak na avionu pred poletanje. Pa gde sad domaćine i to na moje oči !!!

Indija, koja duguje svoje ime reci Ind, iliti Barat na hindu jeziku, je najmnogoljudnija zemlja na svetu, sedma po površini, šesta po BDPu, treća po brojnosti vojske, prejaka kulturno istorijski, zemlja hindu naroda gde je najzastupljenija religija hinduizam sa oko 80% tj oko milijardu, pa zatim muslimani 14% a ostali z%( budizam, sikiizam, hrišćani, đanoizam..)

Zemlja koja je brutalno opljačkana od strane Britanske Istočnoindijske kompanije, od pocetka 18og veka pa do sticanja nezavisnosti 1947 godine. Ko zna gde bi sada bili da nisu tako brutalno opljačkani od strane britanske imperije, ali se izvukoše, među prvima, od tog smrtonosnog zagrljaja. Nuklearna su sila, deseta po ulaganju u vojsku a ima razvijen i svoj svemirski program. 

Zemlja Himalaja, Inda i svete reke Gang, Indijskog okeana, čuvenog Bengalskog tigra, filmskog Bolivuda koji iznedri onakvu "Malu nevestu", šahiste Višvanatana Ananda, tuk tuka, Sandokana - junaka mladosti, uf kakvih i koliko ima asocijacija za ovu zemlju.

Zato je i sletanje na aetodrom u Nju Delhiju praćen onom pozitivnom nervozom iščekivanja nečega do čega ti je stalo, a i lepo sam prošao put jer upotrebom stare dobre metode imao sam 3 centralna sedišta na pocetku gde ima najviše mesta za noge. Moraću da krenem sa nekim on line kursom za udobnost na dalekim putovanjima, tj kako iskoristiti sve resurse biznis klase u ekonomskoj. 28 mart 2024 godine, svitanje i laganih 26 stepeni, mada nije frka i iz Srbije me isprati 20 stepeni. Pravac minibus i hotel koji se nalazi u centru starog Delhija, i prvi, uvek onaj, najjači utisak, totalni šok od količine đubreta, i tolike prljavštine koju u životu ne vidoh. Naravno, odmah "čeoni sudar" sa grupicom krava i to ne onih običnih nego "svetih" koje kao psi lutalice tumaraju ulicama, hraneći se iz đubreta kojeg ima kao da je Olimpijada u prljavštini a oni glavni favorit za zlatnu medalju. Ulica se tek budi pa tako tuk tukovi tek polako hvataju zalet. Smestismo stvari u hotel i pravac neki restorančić, onaj na roof top, da se nešto prezalogaji. Pade ovo putovanje u vreme posta ali nine frka jer ovde je vegetarijanska kuhinja mnogo jaka, ali preskočih doručak dok se malo ne osvrnem šta može moj želudac da izvari. Smeštamo se u sobe kojima bi samo kabine na kruzerima pozavidele na svojoj komfortabilnosti. Ali da ne kukam previše, krevet preudoban a klonja odvojena od tuša. Istuširali se, namunjili se i pravac prva avantura.

Hvatamo tuk tukove i pravac hram sika, drugi najveći u Indiji. Tuk tukovi su džabe, znači 200 kinti 4 kilometra, a zez vrhunski. 

Tuk tuk nas oatavi ispred hrama Gurdwara Bangla Sahib. Hram Sika koji su veoma poznati celom svetu po svojoj specifičnoj kapi napravlnenoj od pojasa. Oni pod njom čuvaju kosu koju nikada ne seku jer lo njihovom verovanju Bog nam je dao kosu iz razloga i da je treba seći ona bi sama odpadala, mislim se sve ok al što onda sečete nokte? Siki su poznati kao vrsni ratnici, odani, i zato su ih, kroz vekove l, svi vladari uzimali za lične telohranitelje. Oni sa sobom uvek nose češal i nož koji im je dozvoljen i u avionu da nose. Siki znači sledbenici  i oni su monoteistička religija, koja vodi poreklo iz pandžabskog regiona Indijskog potkontinenta sa kraja 15. veka. Ovo je jedna od najmlađih svetskih religija, i peta po broju sledbenika. Osnov sikizma je verovanje u jednog Boga zasnovanog na učenjima deset gurua koja su sakupljena u svetoj knjizi Sika gurua Grant Sahiba. Ukazimo u hram i prvo izuvanje i pokrivanje glave i nogu. Sve ima ovde nema sikiracije. Prvo da obiđemo dvorište manastira koje je celo u mermeru i ima ogromno jezerce. Malo fotkanja, gore tabani od mermera i natad u hram. E tu malo na predobar tepih da se odmori. Njihova vera je nešto između hindu i muslimanske, što bi rekli čapnuli svuda po malo.  Iskulirasmo, mada je hram unutra ok, dosta nekog pozlačenog metmera i to je to. 

Odatle pravac u centar gde je napravljen trg iz koncentrična 3 kruga. Novo urađeno ali da bi ušao u njega moraš preko mnogo đubreta. Strašno. Napravismo neki krug, slikasmo se pored velike zastave Indije i vreme da se malo ručka. Kao na svakom lutovanju puče papuča al srećom ima na ulici dobrih majstora pa popraviše lagano, tj ušiše ih samo tako. Ručak opet preskočih, ponelo se posne plazme pola ranca. Svi bi do hotela al mene nešto ne tera umor, što bi rekli prebacio ga, pa pravac na najveću atrakciju Grada, Kapije Indija. Al udarismo peške da osetimo malo Delhi. Smrklo se pa ugledasmo Kapiju u najlepšem izdanju, osvetljenu u bojama indijske zastave. Prepun plato ljudi iz svih delova Indije, jer je Kapija jedan od najbitnijih atrakcija. Sagradili su je Englezi 1932 godine u znak sećanja na 74 187 vojnika indijske vojske koji su poginuli između između 1914. i 1921. u Prvom svetskom ratu, u Francuskoj, Flandriji, Mesopotamiji, Persiji, Istočnoj Africi, Galipolju i drugde na Bliskom i Dalekom istoku, i Trećem Anglo-avganistanskom ratu. Na kapiji je ispisano 13.300 imena vojnika, uključujući i neke vojnike i oficire iz Ujedinjenog Kraljevstva.Dizajnirana od strane Sir Edvina Lutiensa, kapija evocira arhitektonski stil drevnih rimskih trijumfalnih lukova kao što je Konstantinov luk u Rimu, a kasnije i memorijalni lukovi; često se poredi sa Trijumfalnim lukom u Parizu i Kapijama Indije u Mumbaju.

Nakon oslobodilačkog rata Bangladeša 1972. godine, ispod svodnog prolaza je izgrađena struktura koja se sastoji od postolja od crnog mermera sa preokrenutom puškom, pokrivena ratnim šlemom i ograničena sa četiri večna plamena. Ova struktura, nazvana Amar Javan Jioti (Plamen besmrtnog vojnika), od 1971. služi kao indijska grobnica nepoznatog vojnika. Indijska vrata se ubrajaju među najveće ratne spomenike u Indiji i svakog Dana Republike, premijer obilazi kapiju da oda počast Amaru Džavanu Đotiju, nakon čega počinje parada povodom Dana Republike. Kapija Indije je često lokacija za proteste civilnog društva i popularna je među turistima.

Kapija Indije bila je deo rada Imperijalne komisije za ratne grobove (IVGC), koja je nastala u decembru 1917. pod britanskom vladavinom za izgradnju ratnih grobnica i spomenika vojnicima koji su poginuli u Prvom svetskom ratu. Pazi ti šta su sve imale te imperijalističke zemlje, čak i komisije i to sa nazivom Imperijalne da naprave spomenike za utehu potlačenim ljudima koji su izginuli za njihove ciljeve. Šta reći.

Jedno 100metara od Kapije se nalazi ogromna statua koja je prvobitno trebala i bila statua kralja Džordža V ali nakon stcanja nezavisnosti, 1947 godine, krene jak pokret za uklanjanje bisti svih engleskih zvaničnika ali tek 1964 godine vlada obeća da će do 1966 godine ukloniti sve. E onda 1965te grupa mladih socijalista savlada dva vojnika, koji su čuvali bistu, premaže je katranom, izlupa nos i uši,  ostaviše sliku Subhasa Čandre Bosea i onda tako oštećenu moraše da sklone. E sad neće britanci da je prime. Bruka da je uzimaju izlupanu. Pa je ovi staviše u neki muzej.  Sve do 23 januara 2022 godine se raspravljalo da li da se tu stavi statua Mahatme Gandija ili Subhasa Čandre Bosea, koji je bio suprotstavlnen Gandinu jer je on bio tvorac Indijske Armije. Savremenici ali sa drugačijim pristupom. Preovladao je Boseo tako da je sad tu njegova statua. Inače ona predsravlha i početak uluce Katavia koja se završava Predsedničkom zgradom i dugačja je oko 5km. Inače dok sve ovo obilazimo indijci nas zaustavljaju da se slikaju sa nama. Razmišljam, pa de me prepoznaše po ovom mraku !!!

Vataj tuk tuk i nazad u hotel. Dobro nam prvo veče Indijo, da nam svako bude ovako !!!
 

Galerija slika