SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Hollywood - tajna istorija legendarnog znaka

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 14 04 2024

Nekada davno, pre jednog veka, jedan znak je započeo svoju priču. Da li ste znali zašto je prvobitno postavljen čuveni "Hollywood" znak? Ova ikona zabave i glamura, koja danas kiti brda iznad Los Anđelesa, zapravo je imala skromne početke kao reklama za nekretnine.

Sve je počelo davne 1923. godine, kada se na brdima iznad Los Anđelesa pojavila ideja o promociji novog stambenog naselja. Da bi privukli pažnju potencijalnih kupaca, vlasnici su odlučili da naprave nešto spektakularno. Tako je rođen "Hollywoodland" znak, sa svakim slovom visokim 15 metara i širokim 9 metara. Ukrašena sa 4.000 sijalica, ova reklama je trebala da zablista u mraku, privlačeći pogled svakoga ko bi kročio u to područje. I da, verujte ili ne, stubove koji su podržavali ovaj spektakularni znak su dovukle mazge.

Ali cena ove vizuelne atrakcije nije bila mala. Sa oko 21.000 dolara, što bi danas bilo ekvivalentno približno 360.000 dolara, ovo nije bio jeftin marketinški trik. Ipak, vlasnici su verovali da će se investicija isplatiti. Plan je bio da znak stoji samo godinu i po dana, dok se ne proda dovoljno kuća u tom naselju.

Međutim, sudbina je imala drugačije planove. Kada su filmski studiji odlučili da se nasele u tom delu, znak je dobio novu svrhu - postao je simbol moći i sjaja filmske industrije. Tako je počela nova era za "Hollywood" znak.

Vremenom, slova koja su predstavljala reč "land" su uklonjena 1949. godine, ostavljajući iza sebe jednostavno "Hollywood". Ali priča se nije tu završila. Znak je od tada dva puta restauriran, sa drvenim slovima zamenjenim metalnim.

Dakle, dok se danas divimo ovom ikoničnom znaku, ne zaboravimo da je sve počelo kao jednostavna reklama za nekretnine. "Hollywood" znak nosi sa sobom bogatu istoriju i simbolizuje snove i glamur, čineći ga jednim od najpoznatijih simbola svetske zabave.