SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Naučnici su istraživali uticaj pametnih telefona na način na koji hodate

Autor: InfoKG
16:00 | Subota, 03 02 2024

Današnji život je teško zamisliti bez pametnog telefona, a mnogi ljudi ga koriste tokom svakodnevnih kretanja. Nova studija naučnika sa Univerziteta primenjenih nauka FH-Campus u Beču otkriva kakav uticaj ima upotreba pametnog telefona tokom kretanja na telo, hod i zglobove, piše Fena, a prenosi n1info.rs.

U saopštenju se navodi da su naučnici uporedili normalno i nepromenjeno hodanje sa hodanjem uz korišćenje pametnog telefona.

Studija, koju je objavio renomirani časopis Helion, sprovedena je u jednoj od najmodernijih interaktivnih laboratorija za analizu hoda i svakodnevnog kretanja čoveka u realnom vremenu.

Ispitanici su išli posebnom trakom ispred ekrana na kome je projektovano virtuelno okruženje. Paralelno, ispitanici su rešavali matematičke zadatke, jednom u glavi, jednom uz pomoć pametnog telefona.

Rezultati studije pokazuju da se telo pri korišćenju pametnog telefona prebacuje na određeni bezbednosni režim. Brzina koraka se smanjuje, a istovremeno se povećava širina stepenika.

Iako ovi manji, širi koraci smanjuju rizik od pada, oni takođe stvaraju veći stres na spoljašnjoj strani kolenskog zgloba.

Dugoročno, ovo može dovesti do trajnog oštećenja: hrskavica i meniskus mogu izgubiti otpor tokom godina, što u najgorem slučaju može izazvati osteoartritis, predviđaju istraživači.

Ova znanja omogućavaju stručnjacima iz oblasti fizioterapije, sporta, ishrane i tehnologije da razvijaju aplikacije i pametne sisteme i sprovode osnovna istraživanja u cilju njihove primene.

Izvor: Fena, n1info.rs