SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Održano svetsko prvenstvo u skupljanju smeća (VIDEO)

Autor: InfoKG
16:00 | Utorak, 28 11 2023

Velika Britanija osvojila je prvo mesto ispred dvadesetak drugih timova iz čitavog sveta koji su se okupili u Tokiju ove nedelje kako bi skupljali smeće na SpoGomi Svetskom prvenstvu.

U pitanju je inicijativa čiji je cilj podizanje svesti o ekološkim problemima, piše Hina, a prenosi 021.rs.
 
Tročlani timovi iz udaljenih zemalja kao što su Australija i Brazil pretraživali su ulice četvrti Šibuje i Omotesanda 90 minuta tokom dve sesije tražeći otpad, a zatim razvrstavajući ono što su pronašli u odgovarajuće kategorije. Britanski tim nazvan "The North Will Rise Again" osvojio je 9.046,1 bod za skupljanje 57,27 kilograma smeća, pobedivši japanskog domaćina koji je zauzeo drugo mesto.

Japanski visoki standardi higijene i čistoće učinili su pronalaženje smeća izazovnim za neke od takmičara. 
 
"Ponekad je bilo jako teško jer zapravo nije bilo toliko smeća. Ali tada smo morali da zavirimo malo dublje u grmlje, ili smo se jednostavno fokusirali na opuške po pločnicima", rekla je članica Team USA Beatris Hernandez.

Naziv SpoGomi dolazi od spajanja reči "sport" i japanske reči za smeće "gomi". Izmišljen 2008. kako bi podstakao ljude da skupljaju smeće na javnim mestima, popularnost mu je porasla do te mere da je ove godine u Japanu održano oko 230 takmičenja.
 
Organizator Fondacija "Nippon" objavila je da je prvo Svetsko prvenstvo održano kako bi se podigla svest o problemima zaštite životne sredine, posebno kada je u ptianju zagađenje okeana plastikom. 
 
Drugo Svetsko prvenstvo planirano je za 2025. godinu.

Izvor: Hina, 021.rs