SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Oksfordska studija otkriva: Muške noći su ključne za zdravlje!

Autor: InfoKG
16:00 | Sreda, 03 04 2024

Studija s Univerziteta u Oksfordu iznela je zapanjujući zaključak: da bi muškarci ostali zdravi, potrebno im je najmanje dve "muške noći" nedeljno. Ova istraživanja, vođena pod nadzorom Robina Dunbara, direktora istraživačke grupe s Oksforda, otkrivaju konkretan recept za očuvanje muškog zdravlja.

U studiji koja datira iz 2013. godine, Dunbar je istakao važnost zajedničkog ispijanja piva i smejanja, ali i aktivnog učešća u brojnim timskim sportovima. Prema njegovim rečima: "Veze se mogu formirati kroz niz aktivnosti, od timskih sportova do muškog zezanja, ili jednostavno kroz piće sa prijateljima u petak uveče."

Pretrpani svakodnevnim obavezama, mnogi muškarci u Velikoj Britaniji se suočavaju s izazovom pronalaženja vremena za redovne susrete s prijateljima. Prema istraživanju, čak svaki treći muškarac ne može da izdvoji vreme za druženje barem jednom nedeljno. Iako provode 20% svog dana u interakciji na druge načine, muškarci su suočeni s potrebom da se sastaju licem u lice kako bi održali svoja prijateljstva snažnim.

Ovi nalazi ukazuju na važnost socijalne interakcije i podrške među muškarcima, te nas podsećaju na važnost očuvanja vremena za druženje, smeh i zajedničke aktivnosti. U konačnici, očuvanje muškog zdravlja može biti jednostavno - samo neka postane deo vaše redovne rutine da provedete vreme s prijateljima. Jer, kako kaže stara poslovica, "zdrav duh u zdravom telu" - a ponekad, najbolji lek za dušu su upravo prijatelji.