SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Ostrvo mačaka

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 06 04 2024

Neki kažu da mačke vole svoju nezavisnost, ali da li ste znali da postoji mesto na kome one vladaju potpuno suvereno? Dobrodošli na Taširodžima, tajanstveno ostrvo na jugu Japana, poznato i kao "Ostrvo mačaka".

Kada pomislite na ostrva, verovatno vam prvo na pamet padaju slike belih peščanih plaža ili gustih šuma. Ali Taširodžima je nešto potpuno drugačije. Ovo malo ostrvo, koje se nalazi u prefekturi Ehime, dom je većem broju mačaka nego ljudi! Da, dobro ste pročitali. Na ovom ostrvu mačaka ima čak šest puta više nego što ima stanovnika.

Ali zašto je ovde toliko mačaka? Veruje se da su mačke donesene na ostrvo kako bi se borile protiv glodara, koji su pretili usevima ribara. Kako se broj mačaka povećavao tokom vremena, tako su se i meštani počeli brinuti o njima, obezbeđujući hranu i smeštaj.

I dok su mačke glavni stanovnici ovog ostrva, postoji još jedno pravilo koje ga čini još intrigantnijim - strogo je zabranjeno dovođenje pasa na ostrvo. Zašto? Pa, zbog mačaka, naravno! Ovo je potpuno mačje carstvo, gde psi nemaju mesta.

Ali Taširodžima nije samo sklonište za mačke, već i turistička atrakcija. Meštani su prepoznali interesovanje ljudi za ovo jedinstveno mesto i pokrenuli turističke aktivnosti. Ljubitelji mačaka iz celog sveta dolaze da posete ostrvo, da uživaju u društvu ovih mekanih stvorenja i naprave nezaboravne fotografije.

Ako ste ljubitelj mačaka ili samo žudite za jedinstvenim putovanjem, Taširodžima je definitivno destinacija koju treba imati na umu. Ovo ostrvo u kojem mačke vladaju je pravo čudo prirode i kulturološko blago koje treba doživeti barem jednom u životu.