Skver

Pet koraka za oslobađanje od stresa

Autor: infokg.rs
19:04 | Četvrtak, 10 12 2015

Stres je prirodna reakcija tela, ali zbog današnjeg načina života često ga gomilamo više nego što smo sposobni da ga otpustimo.

Dok neke stresne situacije možemo sprečiti izbegavajući ih, druge je teže izbeći, na primer one koje nam se nameću kao uobičajen deo radnog okruženja. Bez obzira koji je vaš izvor stresa, rešite ga uz pomoć ovih pet saveta, a sa malo upornosti, možda stvorite i vlastitu tehniku.

1. Prihvatite situaciju: Zapeli ste u saobraćajnoj gužvi i sve je protiv vas? Pokušajte da sagledate stvari racionalno – ako u ovom trenutku ne možete uticati na razvoj događaja, zašto sebi dodatno otežavate? Prihvatite ono što ne možete promeniti i prilagodite se, kakva god situacija bila! To ne znači da vam je manje stalo, već će vas ovaj način udaljavanja od problema smiriti i dovesti u stanje u kojem je veća verovatnost za rešenje problema.

2. Vežbajte: Telesna aktivnost jedna je od najučinkovitijih saveznika. Već tokom samog vežbanja, a posebno nakon, osećaj stresa zameniće lagodnost. Trčanje, pa čak i obična šetnja na svežem vazduhu snižavaju krvni pritisak i pomažu vraćanju prirodnog ritma disanja, povećavaju nivo energije i izbacuju iz kolotečine. Tražite li više izazova i zabave, pokušajte sa boksom – jednim od najučinkovitijih sportova za rešavanje stresa.

stres2

3. Naspavajte se: Nedostaje li vam nekoliko sati sna, imate veće šanse podleganja stresu. Nastojte da idete ranije na spavanje, a preplavljuju li vas u postelji misli i brige, pokušajte se dovesti u stanje uspavanosti. Čitanje u krevetu zasigurno je jedna je od proverenih metoda! Takođe, za bolji san izbegavajte tešku i začinjenu hranu tokom večeri kao i gledanje TV-a neposredno pre odlaska u krevet.

4. Dišite: Kad osetite kako vas stres stiska, probajte sa disanjem, najprirodnijim sredstvom za umirenje. Duboko udahnite, te lagano otpuštajući dah, vizualizirajte otpuštanje problema i negativnih misli. Naučite da meditirate, počevši sa jednostavnim vežbama opuštanja i osveštavanja daha. Želite li usavršiti tehnike opuštanja disanjem, svakako isprobajte jogu koja objedinjuje više tehnika u borbi protiv stresa. I pilates je dobar izbor za razvijanje svesti o pravilnom disanju u kombinaciji sa pokretom i oslobađanjem napetosti u telu.

stres3

5. Izdvojite vreme za sebe: Samo zato što ste kod kuće, ne znači da ste se otarasili stresa. I slobodno vreme ponekad je potrebno isplanirati, kako biste ga maksimalno iskoristili. Osigurajte u domu prostor i vreme samo za sebe, a mobilni isključite. Nekima opuštanje znači napuniti kadu ili peći kolače, dok će nekima i pranje prozora pružiti opuštajući učinak!

Koju god aktivnost izabrali, neka bude što različitija od onoga što radite većinu dana, jer na taj način postižete ravnotežu. Uvedite je i u slobodno vreme te neprestano težite raznolikosti – od potpunog opuštanja do zdravog telesnog umora.