SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Pet najopasnijih poklona koje možete kupiti deci za Novu godinu, tvrdi doktorka

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 18 12 2023

Postoje sjajni pokloni koji će pomoći da vaše dete bude aktivno, poput fudbalekse lopte ili bicikla, postoje i drugi koji stvaraju više problema nego koristi, piše Večernji.hr, a prenosi n1info.rs.

Samo slatkiši za novogodišnje praznike više ne dolaze u obzir, jer mladi danas traže poklone koji nude malo više uzbuđenja. I dok postoje sjajni pokloni koji će pomoći da vaše dete bude aktivno, poput fudbalske lopte ili bicikla, postoje i drugi koji stvaraju više problema nego koristi.

Dr Megan Martin, doktorka pedijatrijske hitne medicine, često govori o svom životu i sopstvenoj deci svojim 1,4 miliona TikTok pratilaca. Pred Božić, podelila je 5 najopasnijih poklona koje roditelji mogu da daju svojoj deci.

Dugmaste baterije

Prvo, ako svojoj deci planirate da poklonite igračke za Božić, izbegavajte one s dugmastim baterijama. „One su zatvorene malim jeftinim šrafčićima – nije vredno toga“, kaže ona jer doslovno mogu da ubiju decu i rade svake godine.

Gel i vodene kuglice

Dr Martin rekla je svojim pratiocima da izbegavaju da kupuju starijoj deci pištolje sa gel kuglicama ukoliko kod kuće imaju mlađu decu koja sve stavljaju u usta. Predstavljaju opasnost od gušenja kako za decu tako i za kućne ljubimce. Ako ih manja deca progutaju mogu da postanu veće i izazovu začepljenje creva.

Električni trotineti

Nije iznenađujuće da ni dr Megan nije obožavateljka električnih trotineta.

„Deca voze prebrzo“, objašnjava ona i dodaje da dete može zadobiti ozbiljne povrede.

Blans skuteri – Hoverboard

U hitnoj službi, iz godine u godinu, dr Megan upozorava da se nakon Božića pojavljuje veći broj dece sa povredama povezanim s balans skuterima — jednako opasnih kao i električni trotineti, ako ne i više.

Trampolina

Ali, ne postoji božićni poklon koji dr Megan ‘mrzi’ više od trampolina.

"Stavka broj jedan s popisa nikoga ne bi trebalo da iznenadi, a to su trampoline", kaže ona. "Nije važno da li imate mrežu, nije važno da li je zakopana u zemlju. Većina povreda zapravo se dogodi na trampolini", zaključuje doktorka.

Izvor: Večernji.hr, n1info.rs