SkverFoto: unsplash.com

Zabava i edukacija: Odaberite pravi novogodišnji poklon za vaše dete

Autor: Srbijanka Stanković
10:00 | Subota, 02 12 2023

Dolazak novogodišnjih i božićnih praznika sa sobom donosi radost, iščekivanje i trenutke ljubavi. Kada je reč o tradicionalnom darivanju i poklonima ispod jelke, posebno je zadovoljstvo birati ih za najmlađe članove porodice. Svaki roditelj želi da vidi iskru sreće u očima svog deteta, u momentu kada mališan sazna šta je skriveno ispod šarenog papira za pakovanje. 

Kada pravimo novogodišnje paketiće za decu i kupujemo poklone, često se dvoumimo između zabavnih i korisnih poklona. Naravno, najbolja opcije je da spojite lepo i korisno, ali morate priznati da to nije uvek moguće. U obilnoj ponudi kakva je danas, ponekad je zaista teško odabrati ono što će usrećiti mališane. Ipak, mi smo se potrudili i sastavili listu od 5 novogodišnjih poklona sa kojima sigurno nećete pogrešiti.
 
#1 Rekviziti za zabavu na snegu - za decu svih uzrasta

Zima je godišnje doba koje poklanja deci čarobne prizore i predele prekrivene snegom. Oprema za igru na snegu može dodatno obogatiti zabavu dok ste napolju sa svojim mališanima. Klasične ili moderne sanke mogu biti odličan izbor. Ne samo da ćete detetu pružiti zabavu, već ćete podstaći i njegovu fizičku aktivnost na otvorenom i to u periodu godine kada je ona uglavnom smanjena.

Ukoliko su deca nešto starija i aktivnija, a pritom jako vole zimske sportove, skije i klizaljke takođe mogu biti odličan izbor. Radost koju sneg donosi deci je ogromna, a poklonima kao što su sanke, skije ili klizaljke biće oduševljen svaki mališan.
 
#2 Knjiga, poklon koji nikad ne izlazi iz mode 

Nova godina je vreme darivanja. Noć kada poželimo najlepše želje, kako za sebe tako i za sve nama drage ljude, a posebno za članove porodice. Kada razmišljate o darivanju i teško vam na pamet padaju originalne ideje, poklonite knjigu

Knjiga kao poklon ima večnu vrednost. Najmlađe ukućane možete obradovati 3D knjigama ili onima iz kojih se čuje muzika ili neki drugi tonski zapis poput rike lavova ili oglašavanja majmuna, ako su u pitanju slikovnice o životinjskom svetu. 

Za nešto stariju decu, enciklopedije mogu biti odličan izbor. Ima dece koja obožavaju životinje, dinosauruse, ili jednostavno vole da istražuju svet i čuju zanimljive činjenice o našoj planeti. Ukoliko vaše dete gaji ljubav prema knjizi i upoznavanju sveta u kome živi, ne oklevajte. Kupite detetu kvalitetnu knjigu iz oblasti njegovog interesovanja. 

#3 Lutke - za devojčice

Prva asocijacija na igračke za devojčice su svakako lutke. Bilo da su same ili dolaze u setu, na primer sa dvorcem, one predstavljaju jednu od omiljenih igračaka gotovo svake devojčice. Izrađuju se u različitim modelima, sa ili bez dodatnih funkcija (poput govora).

Svakako najpoznatija lutka je Barbika. Od kada ih je kompanija Mattel prvi put predstavila javnosti sada već davne 1959. godine, Barbi lutke su postale jedna od ikona u svetu igračaka. Njihov jedinstven dizajn i mogućnost oblačenja različite garderobe osvojili su srca mnogih devojčica širom sveta. 

Osim što ih oblače, igrajući se sa lutkama devojčice smišljaju različite priče, razvijaju likove i maštu, ali i kreativne i socijalne veštine. Neke od lutki su dizajnirane kao lekari, astronauti ili inženjeri (Ken) i promovišu zanimanja kojima bi devojčica mogla da se bavi kada odraste. 

#4 Plišana klackalica konjić - za manju decu 

Tokom zime, izlasci napolje su zbog hladnoće svedeni na minimum, pa je dobra igračka za zabavu u kućnim uslovima uvek zlata vredna. Najmlađi članovi porodice će sigurno biti oduševljeni klackalicom u obliku plišanog konjića. Mali konjići koji nose svoje još manje jahače su jednostavno neodoljivi. Oni donose radost za svako dete i toplinu za svaki dom. 

Klackajući se na plišanom konjiću deca vežbaju ravnotežu i koordinaciju pokreta. Sa druge strane,  velika je verovatnoća da će se vaše dete vezati za ovu interesantnu igračku i svog vernog saputnika tokom celog detinjstva, a avantura jahanja konjića će podsticati maštu deteta. A kada dete preraste igračku, konjić može biti i prilično lep ukras i predmet koji izaziva najlepša sećanja. Plišani konjići su zaista jedan od poklona koji će obradovati svako dete. 

#5 Neverovatni svet Lego kocki

Još jedna igračka koji voli svako dete su, bez ikakve sumnje, lego kocke. Danas su one dizajnirane na taj način da zadovolje različite ukuse mališana, pa tako u zavisnosti od uzrasta i interesovanja deteta možete pronaći serije “Duplo”, “Junior”, “World City”, “Architecture”, “Star Wars” ili “Disney”.

Leko kocke omogućavaju deci da iskažu svoju maštovitost. Kroz kreiranje sopstvenih modela razvijaju kreativnost i uče kako da kombinuju različite oblike i boje. Osim toga, sklapanje kocki zahteva preciznost, pa tako dete razvija motoričke veštine i vežba koordinaciju pokreta ruku. 

Na kraju, Lego kocke podstiču kognitivni razvoj. Sklapanjem kockica podstiče se prostorna orijentisanost i logičko razmišljanje. Osim toga, vaši mališani dok sklapaju recimo automobile sa vama, mogu puno naučiti o njima, a i vi kroz igru možete naučiti decu pravilima ponašanja u saobraćaju. 

Glavni faktori koje morate uzeti u obzir kada kupujete novogodišnji poklon za dete

Brojne prodavnice u šoping centrima, kao i onlajn prodavnice nude zaista ogroman izbor igračaka i poklona, kao što je uostalom i ponuda sajta Bebomanija. Međutim, baš zbog toliko velikog asortimana ponekad je zaista teško odabrati pravi poklon. Pa kako onda napraviti dobar izbor i usrećiti dete?

Ono što svakako morate imati na umu i čime treba da se vodite kada kupujete poklon za dete, ne samo kada je Nova godina u pitanju, već i kada imate i neki drugi razlog, je interesovanje vašeg mališana. Ne vredi kupovati igračke koje ne zanimaju dete. Na primer, ako vaš mališan ne voli da vozi rolere glupo bi bilo kupiti mu ih samo zato što vi mislite da bi trebalo da nauči da ih vozi. Deca su različita, pa su i njigova interesovanja drugačija.

Takođe, igračka mora da bude prikladna za uzrast deteta. Ukoliko ne znate da li je ta igračka prava za vaše dete pogledajte pakovanje. Na svakoj ambalaži stoji oznaka za broj godina deteta za koji se igračka preporučuje. Na primer, oznaka 3+ je za decu koja imaju više od tri godine. Bilo koju igračku da odaberete vodite računa o tome da bude bezbedna po zdravlje vašeg deteta. Bebama svakako ne treba poklanjati igračke koje imaju sitne elemente jer ih mogu progutati. 

Na kraju, birajte igračke koje inspirišu dečiju kreativnost, razvijaju maštu i promovišu socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj mališana. Poklon mora kod deteta da izazove sreću ali i želju da se sa njime igra i da uz njega uči. Ne trošite novac na igračku sa kojom će se dete igrati samo par dana.

Predstavili smo vam samo neke od ideja koje biste mogli da uzmete u obzir kada birate šta ćete pokloniti vašoj deci umesto Deda Mraza. Naravno da ovo nije konačna lista, ali je svakako dobra početak u procesu traganja za jedinstvenim poklonom koji će obradovati vaše mališane.

FOTO: https://unsplash.com/photos/a-little-girl-sitting-on-the-floor-with-a-wrapped-present-7F856ODYYHU