SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Psi kao detektivi za rak: Naučnici postigli neverovatne rezultate u otkrivanju raznih vrsta kancera

Autor: InfoKG
16:33 | Ponedeljak, 27 05 2024

Naučnici su uspeli da istreniraju pse da detektuju razne vrste kancera, pružajući novu nadu za bržu, tačniju i pristupačniju dijagnostiku. Ova inovativna metoda obuhvata obučavanje pasa da osete specifične mirise koje različiti tipovi kancera emituju. Psi su uspeli da detektuju rak debelog creva, kože, želuca, pluća, dojke i jajnika kod ljudi, što otvara vrata za široku primenu ove tehnike u medicini.

Ono što ovu metodu čini posebno impresivnom je njena efikasnost i preciznost. U mnogim slučajevima, psi su pokazali da su tačniji, brže donose rezultate i mnogo su jeftiniji od tradicionalnih laboratorijskih testova. To bi moglo značajno smanjiti troškove zdravstvene zaštite i ubrzati proces dijagnostike, omogućavajući brže započinjanje lečenja.

Studija sprovedena 2006. godine dala je izuzetno ohrabrujuće rezultate. U ovoj studiji, istraživački psi su otkrili rak pluća i dojke sa neverovatnih 88%-97% tačnosti. Ova zapanjujuća preciznost ukazuje na to da bi psi mogli postati ključni saveznici u borbi protiv raka, pružajući lekarima i pacijentima dragocenu pomoć u ranoj dijagnostici.

Ovaj napredak predstavlja veliki korak napred u medicinskim istraživanjima i nudi nove mogućnosti za borbu protiv jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Psi, kao naši verni saputnici, sada imaju još jednu važnu ulogu - spasavanje života kroz rano otkrivanje kancera.