SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Stručnjaci upozoravaju da je nošenje vunenih kapa štetno po zdravlje

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 13 01 2024

Dok vunena kapa može da vam zagreje glavu, može i da izazove gubitak kose.

Jedan od najtoplijih materijala za nošenje po hladnom vremenu je vuna, a pri niskim temperaturama važno je da svi delovi tela, uključujući i glavu, budu dobro pokriveni, piše Net.hr, a prenosi n1info.rs.

Zašto nije dobro nositi vunenu kapu?

Dok vunena kapa može da vam zagreje glavu, može i da izazove gubitak kose.

Sem Klinkir, izvršni direktor „Este Medical Group“ i stručnjak za kožu i kosu, tvrdi da odabir pogrešnog materijala za kape može oštetiti vašu kosu.

"Vuna je popularan izbor za zimsku odeću jer je odličan prirodni izolator za zadržavanje toplote, a takođe je i materijal koji propušta vazduh koji sprečava pregrevanje. Ali zimi je naša kosa posebno osetljiva na oštećenja i odabir pogrešnog materijala za tople kape može biti štetno", rekao je on.

Hladan vazduh može da usisava prirodnu vlagu iz naše kose, dodaje on, ostavljajući je suvom i lomljivom i sklonom pucanju vrhova i lomljenju, piše Express.co.uk.

"Nošenje vunene kape po hladnom vremenu može dovesti do lomljenja. Vuna i druge suve tkanine mogu da pogoršaju ovaj efekat, a takođe i izvlače vlagu i prirodna ulja iz naše kose i kože glave", objasnio je Klinkir.

Vlaga je ključna za održavanje zdrave kose, pomaže joj da se zaštiti od spoljašnjih faktora kao što je vreme. Telo održava nivoe vlage u kosi koristeći masnu supstancu koja se zove sebum.

Izvor: Net.hr, n1info.rs