SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

U petak nas čeka jedan od najrizičnijih dana u godini: Ovi ljudi su posebno ugroženi

Autor: InfoKG
17:00 | Sreda, 29 11 2023

Prolećne temperature u ovom periodu ne pogoduju ni zdravim ljudima, a posebno ne onima koji imaju neku pridruženu bolest,  piše telegraf.rs.

Umor, glavobolja i visok pritisak, samo su neki od simptoma koji se poslednjih dana javljaju kod određenog dela populacije. Razlog su vremenske oscilacije, a hladno-toplo vreme, upravo izaziva takvo stanje. Prema rečima meteorologa, u petak nas očekuje 20 stepeni, a to za naš organizam znači - kolaps.

Kako lekari objašnjavaju, najvažnije je da tog dana hronični bolesnici uzimaju terapiju na vreme, dok je s druge strane važno, tokom naglih promena, vodite računa o boravku na otvorenom.

"Ako mi sada imamo temperaturu koja je 3, 4 stepeni, a onda imamo skok na 20, tog dana kod onih osetljivih mogu se javiti određeni problemi poput glavobolje, hipertenzije, umora... Najvažnije je uzimati redevno propisanu terapiju", kaže za Telegraf, prof.dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u UKC Niš.

Kako lekar dodaje, hronični bolesnici su osetljivi i oni su ti koji mogu odreagovati na svaku promenu.

"Sada kada je hladno oni mogu odreagovati, a kada variraju temperature njima to ne pogoduje. Mogu se javiti neki nespicifični simptomi, možda probadanja, osećaj nelagode, ubrzani rad srca, zato je terapija važna, ali sami da budu na oprezu i jave se lekaru ako se problemi intenziviraju", kaže profesor Kostić.

Prilagodite se vremenu

Kako za Telegraf objašnjava dr Ljiljana Velkov, oscilacije vremena smetaju i zdravim ljudima, te što se konkretne promene tiče, ona podseća da se treba prilagoditi vremena.

"Može se desiti da će se u nekom trenutku ispoljiti problemi, s druge strane moramo znati da je svaki organizam priča za sebe. Moj savet je da osim redovne terapije, treba uzimati više tečnosti, odmarati, treba biti naspavan, usporiti sa fizičkim aktivnostima. Kao što rekoh, osim toga, bilo bi dobro da osluškujemo svoj organizam. Nekome će, pak, prijati skok temeprature, nema pravila, ali svakako treba biti oprezan", poručuje dr Velkov.

Podsetimo, problemi koji se javljaju usled promene temperature, jonizacije, vlažnosti i vazdušnog pritiska nestaju kada dođe do poboljšanja, odnosno, stabilizacije vremena. Na tegobe su osetljivi i najmlađi, dok je kod starijih metaboluzam osetljiviji, te jače osećaju hormonske promene. Ipak, hronični bolesnici najjače osećaju promene vremena, jer se intenzitet bolesti pojačava.

Biometeorolozi upozoravaju da lučenje hormona tada može biti izmenjeno, što dovodi do smanjenja adrenalina. Takva pojava može uzrokovati depresiju i povećanje količine seratonina, što na kraju dovodi do glavobolje i migrene.

Izvor: telegraf.rs