SkverFoto: pixabay

Zablude koje se tiču zdrave ishrane

Autor: InfoKG
15:00 | Ponedeljak, 16 01 2023

Stručnjaci upozoravaju da svaka "zdrava hrana" nije dobra za vas. Naime, mnoge namirnice su zapravo pune šećera, soli i masnoća, a predstavljaju alternativu tradicionalnim obrocima, piše b92.

Možda nikada nećete pretpostaviti da su neke od ovih namirnica koje se prodaju kao "zdrave" zapravo gore za vas od slatkiša. Kako bismo razumeli koja hrana ima manje nutritivne koristi za naše telo od slatkiša, važno je znati zašto su slatkiši uopšte loši za vas.

Neki stručnjaci, pak, tvrde, da se jedenje slatkiša generalno smatra nezdravim jer sadrže mnogo šećera i kalorija i obično ne pružaju veliku nutritivnu vrednost.

Bombone se klasifikuju kao hrana sa "praznim kalorijama", koja daje energiju, ali sadrži malo hranljivih materija, vitamina i vlakana. Previsok unos šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući povećanje telesne težine, karijes i povećan rizik od određenih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Možda nikada niste pomislili da voće može biti gore za vas od slatkiša. Međutim, sušeno voće donosi niz problema, posebno u poređenju sa nečim poput tvrdih voćnih bombona.

Stručnjaci upozoravaju da ovih sedam namirnica treba da izbegavamo.

Suvo voće

Možda nikada niste pomislili da voće može biti gore za vas od slatkiša. Međutim, sušeno voće donosi niz problema, posebno u poređenju sa nečim poput tvrdih voćnih bombona. Dok se voće generalno smatra zdravom hranom, sušeno voće je često bogato šećerom i kalorijama. Takođe je obično manje veličine, što olakšava da jedete više nego sveže voće, što može doprineti gojenju. Umesto da se okrenete sušenom voću, odlučite se za sveže voće, navodi portal "Eat this".

Musli

Kada pomislite na zdrav doručak, musli će vam verovatno pasti na pamet. Ipak, mnoga zrna čuvenog doručka sadrže razna ulja kojima se potom dodaje šećer.

Energetske pločice

Energetske pločice su popularne među ljudima koji redovno treniraju, a vrlo su popularne zahvaljujući njihovim reklamnim kampanjama koje sadrže fotografije profesionalnih sportista. Iako mnogi veruju da skladan način života i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova hrana ima svoju mračnu stranu. Kada okrenete poleđinu i pročitate sadržaj, možda ćete biti šokirani kada vidite neverovatno visok procenat ugljenih hidrata i masti. Zato je važno izabrati energetske pločice koje su napravljene od celih zrna i imaju manji sadržaj šećera, stoji u tekstu tog portala.

Zamrznuti jogurt

Ako birate između sladoleda i zamrznutog jogurta, i odlučite se za jogurt, imajte u vidu da ste izabrali ogromnu količinu šećera i masti. Mnoge vrste ove poslastice sadrže mnogo više šećera od običnog sladoleda. Sav šećer u ovoj poslastici stvara zdravstvene probleme koje tajno povećavaju upalu u vašem telu, podsećaju dijetetičari.

Izvor: b92