Skver

10 razloga zašto treba da volite avokado!

Autor: Jelena Maksimović
21:00 | Petak, 04 03 2016

Iako avokado možda ne jedemo često, ili ga ne konzumiramo uopšte, i teško ga nalazimo u marketima, ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Rezultati novijih istraživanja pokazali su da redovno konzumiranje avokada donosi organizmu brojne zdravstvene prednosti.

Prema nekim studijama on snižava holesterol za čak 22 odsto. Takođe, ova namirnica sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a smanjuje i rizik od koronarne arterijske bolesti.

Za razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su korisne za srce, a bogat je i proteinima, vitaminima A, B, C, D, E i K, vlaknima i mnogim fitonutrijentima koji omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže regeneraciji kože i hrani kosu zbog čega vam avokado može biti korisna namirnica i u beauty tretmanima.

Ova voćka sadrži i lutein, nutrijent koji je važan za zdravlje očiju, a smanjuje rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok slepila kod osoba starijih od 60 godina.

Osim što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Bez obzira u kom obliku ga konzumirate, on doprinosi osećaju sitosti i može vam pomoći da kontrolišete glad.

Avokado garantuje:

1. Jačanje imuniteta

2. Čišćenje organizma

3. Snižava holesterol

4. Štićenje materice

5. Povećanje plodnosti

6. Uspešno mršavljenje

7. Zdrav obrok

8. Snažan afrodizijak

9. Negu kože

10. Negu kose