SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Životinjski geniji: Koje su najpametnije životinje na planeti?

Autor: InfoKG
15:00 | Nedelja, 11 02 2024

Neuropsihijatar Džon Lifi sastavio je fascinantnu listu životinja koje se izdvajaju po svojoj inteligenciji, čime razbija mnoge predrasude o životinjskom kraljevstvu, piše 24sedam.rs.

Njegova lista obuhvata širok spektar životinja, od onih koje su već poznate po svojoj pameti do onih čije će vas sposobnosti verovatno iznenaditi.

Na vrhu liste nalaze se pčele, koje Lifi hvali zbog njihove izvanredne memorije i sposobnosti rešavanja problema, kao i zbog inženjerskih veština u kreiranju složenih struktura za skladištenje meda. Hobotnice su takođe istaknute zbog svoje adaptabilnosti, učenja i komunikacije, pokazujući izuzetnu sposobnost imitacije.

Slonovi su prepoznati po svom legendarnom pamćenju, sposobnosti da pamte prijatelje i neprijatelje tokom decenija, kao i po svojoj umetničkoj izražajnosti i sofisticiranoj komunikaciji. Mravi impresioniraju svojom timskom igrom i razvijenom agrikulturom, uzgajajući gljivice mnogo pre nego što su ljudi uspostavili poljoprivredu.

Delfini nastavljaju da zadivljuju svojom naprednom komunikacijom, socijalnim veštinama i inteligencijom, dok vrane pokazuju izuzetnu samosvest, sposobnost brojanja i razumevanje kompleksnih principa kao što je Arhimedov zakon.

Kakadui se ističu svojom radoznalošću i sposobnošću da rešavaju komplikovane zagonetke, dok gušteri, iako često potcenjeni, pokazuju iznenađujuću sposobnost učenja i pamćenja. Psi, kao najodaniji prijatelji čoveka, pokazuju izuzetnu sposobnost razumevanja ljudskog jezika i kreativnost u zadacima, dok kitovi zatvaraju listu sa svojom složenom komunikacijom i tehnikama lova.

Ova lista Džona Lifa nije samo pokazatelj neverovatne raznolikosti inteligencije u životinjskom svetu, već i podseća na to koliko još ima da se nauči o bićima koja dele naš planet.

Izvor: 24sedam.rs