Sport

Ekipa powerliftera pokazala medalje sa svetskog prvenstva

Autor: Jovana Mladenović
16:31 | Utorak, 04 10 2016

Za članove Kluba snage osoba sa invaliditetom “Aura“, koji su osvojili 16 medalja na nedavno održanom državnom i svetskom prvenstvu u powerliftingu u GPC Federaciji za osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave priredili su danas prijem u zgradi Gradske uprave.

Svetsko i državno prvenstvo u powerliftingu za osobe sa invaliditetom održano je od 17 do 24. septembra u Knjaževcu. Ideja da takmičari iz Kragujevca uzmu učešće na pomenutom takmičenju potekla je od članova Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom. Lokalna samouprava je pružila podršku ovom klubu za učešće na takmičenju. Rezultati nisu izostali, mada je u ovom sportu, samo učešće i mentalna snaga takmičara, važnija od rezultata.

Prema rečima trenera ove ekipe, Lazara Beloševića, bilo je lako raditi sa ovim ljudima koji su se mnogo pre ovoga uhvatili u koštac sa životom. “Oni su pobedili, ja sam ih samo uputio“, rekao je Belošević.

Kada je reč o powerliftingu, u pitanju je sport snage. On se sastoji od tri discipline – čučanj, mrtvo dizanje i ravni potisak sa klupe. Osobe sa invaliditetom takmiče se samo u disciplini – ravni potisak sa klupe (bench press). Inače, na takmičenju u Knjaževcu učestvovalo je oko 430 sportista, od kojih su 20 činili sportisti sa invaliditetom iz 28 zemalja.

"S obzirom da je ovaj sport tek u povoju i da se tek kreće sa ukjučivanjem osoba sa invaliditetom u ovaj sport, ni ja nisam bio svestan njegove vrednosti i suštine. Mi smo, može se reći, dosta kasno i shvatili da imao izuzetno kvalitativnu ekipu koju čine uglavnom mladi ljudi, koji su osobe sa invaliditetom, ali su predivna bića, koja imaju takvu volju, takav duh i takvu dušu, da jednostavno privlače i plene sve oko sebe", rekao je Nebojša Čukić, osnivač nekoliko sportskih klubova osoba sa invaliditetom.

Portal InfoKG pre takmičenja je posetio ekipu na jednom od treninga i pisao o ličnim razlozima za učešće svakog od takmičara, kao i o amosferi u kojoj su se pripremali, a tekst možete pročitati OVDE.