SportFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevački sportisti deo srpske reprezentacije na Svetskim letnjim igrama Specijalne olimpijade u Berlinu

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 09 06 2023

Na Svetskim letnjim igrama Specijalne Olimpijade koje će se od 16. do 25. juna održati u Berlinu, deo srpske reprezentacije činiće pet članova Kragujevačkog sportskog kluba za osobe sa posebnim potrebama “Pčelice”. 

Na 16. Letnjim igrama, Specijalna olimpijada Nemačke i grad Berlin, ugostiće oko 7.000 sportista iz više od 170 zemalja koji će se takmičiti u 25 različitih sportova. 

Reprezentacija Srbije ove godine  broji  87 članova sa tehničkim osobljem, trenerima i pratiocima a iz Kragujevca u Berlin će poći petočlana ekipa koju će činiti Marko Malbašić i Marija Maksović, takmičiće se u boćanju, partner iz opšte populacije im je Vuk Bubanja, reprezentativka u ženskom fudbalu Milica Vlajković i trener Nebojša Jevremović. 

Članovi Kragujevačkog sportskog kluba za osobe sa posebnim potrebama “Pčelice” peti put učestvuju na igrama Specijalne olimpijade. 

Prvi put smo na Igrama učestvovali, 2007. godine u Šangaju, 2011. smo nastupali u Atini, 2015. u Los Anđelesu a 2019. u Abu Dabiju odakle smo doneli pet medalja, jednu zlatnu, dve srebrne i dve bronzane”, rekao je trener Nebojša Jevremović i ističe da očekuje uspehe bar kao na prethodnim. 

Iz lokalne samouprave poručuju da su put petočlane ekipe na igre u Berlinu podržali sa 100.000 dinara. 

Specijalna Olimpijada je od izuzetne važnosti za Republiku Srbiju i jedna je od tri organizacije tog tipa koji su u Međunarodnom olimpijskom komitetu. U kategorizaciji sportova, organizacije osoba sa posebnim potrebama su  na drugoj poziciji što pokazuje koliko je Specijalna olimpijada važna. Kroz sport, osobe sa posebnim potrebama se uključuju u društvo i poboljšava se kvalitet njihovog  života. Sport je pravi način za održavanje zdravlja i ove i opšte  populacije ali se  prevazilaze sve stigme kad je ovaj deo populacije u pitanju. Uključuju se u društvo na način kakav zaslužuju”, kazao je član Gradskog veća za sport, Predrag Stevović.  

Inače, Grad Kragujevac je prošle godine bio domaćin 16. po redu Nacionalnih Igara Specijalne Olimpijade Srbije na kojima se takmičilo preko 250 učesnika iz 13 sportskih klubova.