SportFoto: Facebook/FK Radnički 1923 Kragujevac zvanična stranica - Nenad Kotlajić

Miris Evrope sve jači na “Čika Dači”: “Crveni” dva puta gubili, a onda “okrenuli” Čukarički u utakmici za prepričavanje (VIDEO)

Autor: InfoKG
21:40 | Subota, 20 04 2024

Duel evropskih pretendenata, Radničkog 1923 i Čukaričkog, na startu plej-of faze Mocart Bet Superlige u potpunosti je opravdao očekivanja. Oko 5 000 gledalaca na “Čika Dači” moglo je da uživa u jednoj vrhunskoj fudbalskoj predstavi, koja je svojim kvalitetom daleko prevazišla uobičajene superligaške standarde. Posle pregršt prilika, rezultatskih obrta i kiše golova, pobedi su se se radovali Кragujevčani, koji su ovim trijumfom napravili ogroman iskorak ka istorijskom plasmanu na međunarodnu fudbalsku scenu – 4:3 (2:3). 

Postaje već tradicija da Radnički 1923 i Čukarički igraju turbulentne i efikasne mečeve. Prisetimo se samo prošlosezonskog duela ova dva tima na Banovom brdu, u kome je, baš kao i danas, sve vrvelo od uzbuđenja i preokreta. Tada su tri boda završila na kontu “brđana”, dok su se danas radovali Šumadinci, kojima je ovo bila sedma uzastopna pobeda na “Čika Dači” od početka prolećnog dela šampionata.

“Crveni” su na megdan jednom od glavnih konkurenata za izlazak u Evropu izašli bez svog najboljeg strelca Milutina Vidosavljevića, što je u samom startu predstavljalo ogroman hendikep za četu trenera Feđe Dudića. Da stvari budu gore po Кragujevčane, na samom početku utakmice povredio se Кilijan Bevis, momak koji je sjajnim igrama obeližio prolećni deo šampionata, tako da je Radnički praktično osamdeset minuta odigrao bez dva svoja možda i ponajbolja igrača.

Ipak, kako je Feđa Dudić često znao da ponovi ove sezone kad god bi se susreo sa nepovoljnom kadrovskom situacijom, “koga nema, bez njega se mora i može”, tako su Šumadinci i u okrnjenom sastavu uspeli da upišu jednu od možda ključnih pobeda na putu ka Evropi, koja im je iz vikenda u vikend sve bliža i bliža. 

Da će ovo biti jedna izuzetno dinamična i sadržajna utakmica mogli smo da zaključimo već po njenom uvodu. Svašta smo videli u prvih petnaest minuta susreta. I dva preokreta, i tri gola, i povredu Bevisa koja je prilično zabrinula sve u taboru domaćih i naprečac stišala euforiju među navijačima Radničkog 1923 nakon vodećeg pogotka Matije Gluščevića u 6. minutu, kome je kumovao upravo reprezentativac Gvadalupea. Iskoristio je Bevis svoju brzinu da umakne desnom beku Čukaričkog Nikoli Stankoviću, iz drugog pokušaja uspeo je da pošalje loptu u gostujući peterac, a sve je to lepo ispratio mladi Gluščević, koji se pravovremeno ubacio iz drugog plana i iz neposredne blizine ćušnuo loptu u mrežu. 

Niko u tom trenutku na stadionu “Čika Dača” nije mogao naslutiti da će Radnički samo deset minuta kasnije biti u situaciji da juri rezultatski zaostatak. Fudbaleri Čukaričkog su u periodu između 13. i 15. minutu postigli dva gola, čime su tok utakmice preusmerili na svoju vodenicu. Najpre je Adžić na asistenciju Stankovića kaznio neuspelu ofsajd zamku “crvenih”, da bi se potom u strelce upisao i Vinisijus Melo, koji je znalački iskoristio višak prostora koji su mu ostavili fudbaleri domaćeg tima i vrlo jakim, preciznim udarcem sa ivice šesnaesterca primorao je Lekovića da po drugi put vadi loptu iz mreže. Imao je, činilo se, povratnik na gol “crvenih” loptu na ruci, ali je udarac brazilskog internacionalca bio isuviše snažan da bi ga osujetio.

To što se izlazak Кilijana Bevisa nije previše osetio u igri Šumadinaca najveća je zasluga momka koji ga je zamenio, Vasilija Đurića. Strelac vodećeg gola za “crvene” u pobedi nad Voždovcom u prošlom kolu i danas je bio jedan od najzapaženijih u ekipi trenera Feđe Dudića. Upravo je nakon njegove solo akcije u 29. minutu Dilan Ortiz postigao izjednačujući pogodak za “crvene”. Doduše, ovaj gol ide pomalo i na dušu mladom golmanu Čukaričkog Samuroviću, koji je ne baš sjajnom intervencijom nakon Đurićevog udarca omogućio korpulentnom Кolumbijcu da se upiše u strelce. 

Imaju Кragujevčani problema sa branjenjem prekida ove sezone. U prošlom kolu ih je Voždovac kaznio za lošu reakciju posle kornera, a na gotovo preslikan način su primili treći gol i na današnjem susretu. Docić je ubacio loptu na drugu stativu, gde je najviši u skoku bio Brazilac Melo, koji je svojim drugim pogotkom vratio rezultatsku prednost ekipi sa Banovog brda.

Isticao je strateg Кragujevčana Feđa Dudić još u najavi današnje utakmice da je Čukarički jako opasan u tranziciji po oduzetoj lopti. I umalo da iz jedne takve situiacije njegova ekipi primi četvrti gol na početku drugog poluvremena. Desni bek Čukaričkog Nikola Stanković je u silovitom šprintu u tili čas prešao put od svog šesnaesterca do kaznenog prostora kragujevačkog tima, uspeo je čak i da zaobiđe Lekovića, ali je loptu na putu ka praznoj mreži zaustavio požrtvovani Aleksić, koji je tom prilikom imao blizak susret sa stativom, srećom bez većih posledica. 

Na drugoj strani, udarac Đurića sa ivice šesnaesterca, koji je efektnom paradom osujetio Samurović, predstavljao je najavu novog izjednačenja koje je usledilo u 56. minutu. Namestio je krilni napadač Radničkog loptu na jaču desnu nogu i sa nekih 7-8 metara uputio neodbranjiv udarac u bliži ugao gola Čukaričkog.

Žaliće “brđani” dugo za situacijom iz 75. minuta, kada su propustili kolosalnu priliku da postignu četvrti pogodak na danošnjoj utakmici. Bila je to još jedna munjevita kontra igrača Čukaričkog, Melo je dobio loptu na polovini Radničkog, veštim driblingom se oslobodio dvojice protivničkih igrača, ali je onda umesto da pokuša da postigne het-trik, on se odlučio da asistira mladom Miladinoviću, koji je iz čiste situacije pogađa u nogu Stojana Lekovića. 

Ovaj promašaj gostima je na naplatu stigao u 82. minutu. Rezervista Pavle Ivelja je samo minut-dva po ulasku u igru filigranski preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora iznenadio Samurovića i učinio da tribine stadiona “Čika Dača” proključaju od radosti.

Svi pokušaji fudbalera Čukaričkog da se rezultatski vrate u igru u poslednjih desetak minuta bili su uzaludni. Radnički je sačuvao prednost i proslavio svoju tek treću pobedu nad ekipom sa Banovog brda u osamnaestom superligaškom okršaju ova dva tima. 

Šumadinci su današnjom pobedom ponovo izbili na četvrto mesto superligaške tabele sa 53 osvojena boda. Petoplasirana Vojvodina ima 50, a Čukarički 48 bodova.

Borbu za izlazak u Evropu Šumadinci nastavljaju narednog vikenda gostovanjem u Кruševcu ekipi Napretka, ali ih prethodno, u sredu od 16 časova na stadionu “Čika Dača”, očekuje okršaj sa novosadskom Vojvodinom u polufinalu Кupa Srbije. Biće to, bez svake sumnje, još jedan fudbalski praznik u gradu na Lepenici i prilika da se baš kao i protiv Novog Pazara tribine stadiona “Čika Dača” ispune u zavidnom broju. 

Izvor: FK Radnički 1923