SportFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Sportski klub "Vašarište" dobar primer promocije zdravlja kroz sport

Autor: InfoKG
13:30 | Nedelja, 26 05 2024

U prethodnom periodu Grad Kragujevac je ulagao u sanaciju infrastrukturnog problema terena FK Jadran gde treninge održava i škola fudbala "Vašarište". Reč je sanaciji klizišta i podizanju potpornog zida u dužini od 50 metara krajem prošle godine kojim je zaustavljano dalje urušavanje terena. Sportski klub i škola fudbala "Vašarište" i Fudbalski klub "Jadran" su u programu godišnjeg finansiranja, a zbog specifičnosti u radu i saradnji sa udruženjima za borbu sa dijabetesom i "Bez glutena" ostvaruje i druge podrške lokalne samouprave. 

Školu fudbala posetio je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport i sa trenerima i menadžmentom kluba razgovarao o funkcionisanju i uslovima nakon rešenih problema.

U prethodnom periodu grad je investirao u sređivanje terena gde se održavaju treninzi, postavljena je zaštitna mreža i uloženo je u ono što je bilo potrebno kako bi se teren u potpunosti priveo nameni a klubovi mogli da obavljaju treninge. Ubuduće neće biti potrebe za bilo kakvim investicijama, ali sportski klub "Vašarište" zavređuje punu pažnju i podršku jer radi sa najmlađima i to na kvalitetan način, unapređujući i podižući njihovu svest o značaju prevencije zdravlja, redovnih kontrola i bavljenja sportom. Takav pristup ima nemerljivu vrednost za zdravlje najmlađih budući da je dijabetes bolest koja se teško dijagnostikuje bez redovnih provera. Rad sa decom - Sportom do zdravlja je dobar program i doprinosi njihovom obrazovanju i zdravstvenom vaspitanju, a to je ono što grad želi da još više škola sporta primeni, Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport i dodao da će zbog ovakvih programa i dobrih rezultata, Grad nastaviti da podržava klub kroz godišnje i druge programe.

Borko Marinković, glavni trener i koordinator zdravstvenih aktivnosti u klubu "Vašarište" kaže da klub postoji već 13 godina. U klubu trenira oko 180 dece podeljenih u sedam takmičarskih kategorija uzrasta od 2011. do 2018. godišta. Klub je nastao zbog borbe protiv dijabetesa i nikada to nismo stavili van snage. Strateškim pristupom i saradnjom sa  udruženjima za borbu protiv dijabetesa i "Bez glutena" uz podršku grada, profilisali smo se kao škola sporta zdravstveno vaspitno angažovana, ali i koja preuzima poziciju ne samo po stvaranju regrutne baze već i po rezultatima, kazao je bivši fudbaler Marinković i istakao da se pored posvećenog rada sa decom, klub poslednjih godina fokusirao na unapređenje infrastrukture i  poboljšavanje uslova  za treninge, a u tome smo imali punu podršku grada, istakao je on.