SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Simptomi zbog kojih bi trebalo da prestanete da pijete kafu

Autor: InfoKG
16:00 | Utorak, 16 01 2024

Kafa je popularan napitak za koji se zna da pomaže u fokusiranju i povećava nivo energije. Ali pazite na unos kofeina ako primetite ove simptome.

Studije su takođe pokazale da kafa može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2, da pomogne zdravlju srca i mozga i da podstakne gubitak težine i produži život, piše N1 Zagreb, a prenosi n1info.rs.

Ali, ako patite od ova tri simptoma, možda je vreme da prestanete da svakodnevno pijete ovo popularno piće, piše Express.

Dr Soj, doktor koji radi u hitnoj pomoći, rekao je da treba piti manje kafe ako ne možete da spavate, patite od anksioznosti i srčane aritmije.

Obraćajući se svojim pratiocima na TikToku, dr Soj je dalje savetovao:

"Molim vas, smanjite količinu kafe koju pijete. Bilo bi idealno da potpuno prestanete da je konzumirate".

On takođe navodi da, iako postoje neke zdravstvene koristi od ispijanja kafe, spavanje bi trebalo da bude prioritet.

"Kafa ostaje u vašem sistemu mnogo duže nego što mislite", dodaje doktor.

To znači da će vaša jutarnja šoljica kafe verovatno i dalje biti u vašem telu kada pokušate da odete u krevet te večeri, a to će značajno smanjiti kvalitet vašeg sna.

Kada je u pitanju krvni pritisak, lekari kažu da ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može podići krvni pritisak.

Za zdravlje srca, dijetetičarka Britanske fondacije za srce Viktorija Tejlor kaže da umerena količina čaja ili kafe (četiri ili pet šoljica dnevno) ne bi trebalo da bude štetna za većinu ljudi.

"Istraživanja pokazuju da ovaj nivo unosa kofeina ne bi trebalo da bude štetan za zdravlje srca, nivo holesterola ili srčani ritam", dodaje ona.

Iako se pokazalo da pijenje kafe povećava krvni pritisak, ovaj efekat je obično privremen i vremenom se smanjuje ako redovno pijete napitke sa kofeinom. Neki ljudi su osetljiviji na kofein i mogu imati palpitacije. Ako ste to vi, onda ima smisla da počnete da izbegavate kofein.

Zapamtite da se kofein nalazi u mnogim namirnicama, uključujući: čaj, zeleni čaj, kafu, energetska pića i čokoladu.

Izvor:N1 Zagreb, n1info.rs