SportFoto: kragujevac.rs

Sve spremno za Kragujevački polumaraton

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 30 09 2020

Start Zastava oružje Kragujevačkog polumaratona, osmog po redu, zakazan je za nedelju, 4. oktobar, u 11 sati ispred zgrade Gradske uprave. Zbog aktuelne pandemijske situacije, ovogodišnji polumaraton imaće manji broj učesnika, tako da će se umesto dosadašnjih 600, nadmetati 300 takmičara. 

Početak trke neće biti grupni kao do sada, jer će startovati po pet takmičara u liniji sa razmakom od tri metra i redom dok se ne popuni broj prijavljenih takmičara. Prilikom pozicioniranja na samoj zoni starta takmičari sa boljim vremenima nalaziće se na prvim linijama čime ćemo izbeći preticanje u zoni starta i cilja. Pre početka trke pristup zoni starta i cilja neće biti moguć bez zaštitne maske. Neće biti ni klasičnog proglašenja tri prvoplasirana učesnika, već će na pobedničko postolje dolaziti jedan po jedan takmičar, a prilikom dodele pehara neće biti ni rukovanja od strane organizatora. Pored podrške grada Kragujevca, mišljenja smo da su ove mere i presudile, u Kriznom štabu u Beogradu kome smo se i obratili, da dobijemo pozitivan odgovor i sprovedemo našu aktivnost do kraja”, objasnio je organizator 8. Zastava oružje Kragujevačkog polumaratona, Nenad Luković. 

Svesni smo kakva nas je svetska pandemija ove godine zadesila i da danas ništa nije jednostavno organizovati. Zbog toga smo u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Kragujevac i Kriznog štaba jasno utvrdili mere koje ćemo primeniti da bi se manifestacija održala. Siguran sam da će organizator sa podrškom koju ima i uz pridržavanje svih mera pokazati da ovakvi sportski događaji mogu da se održavaju uprkos pandemiji. Mi moramo da živimo, a ovo je sjajan način da slavimo život”, kazao je član Gradskog veća za sport, Predrag Stevović. 

Član Gradskog veća Radomir Erić, koji će i ove godine biti jedan od učesnika Kragujevačkog polumaratona, rekao je da će Grad Kragujevac u nedelju biti centar sportske Srbije i pozvao je sve Kragujevčane i ljubitelje zdravog života da se pridruže polumaratonu i vide kako uz primenu mera u vreme pandemije može da se trči.

Inače, pre starta polumaratona u nedelju, 4. oktobra, u 10 sati biće održana i 35. humanitarna akcija Crvenog krsta “Trka za srećnije detinjstvo”. Zbog aktuelne epidemiološke situacije u ime svih predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola trku solidarnosti će pod motom “0Naši drugari nisu sami” istrčati grupa mladih. Posle trke od 11 sati za kragujevačke mališane biće organizovan niz korisnih i zabavnih sadržaja, a za najmlađe stomatološki pregledi.