Državni službenici na besplatne master studije, "časti" EU

Četvrtak, 08 Novembar 2018 11:00Autor: Jovana Mladenović

Više od 100 državnih službenika i zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave besplatno će pohađati master studije na tri univerziteta u Srbiji, a sredstva za njihovo školovanje obezbedila je Evropska Unija. Program master akademskih studija - Finansijski menadžment javne uprave u okviru Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu moći će da pohađa 30 zaposlenih. 

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu realizuje besplatno master programe u oblasti upravljanja javnim finansijama. Više od 100 državnih službenika i zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, besplatno će pohađati master studije, na tri univerziteta u Srbiji, a sredstva za njihovo školovanje obezbedila je EU kroz ERASMUS+ program. 

Osim na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, državni službenici pohađaće master studije iz različitih oblasti na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Prema rečima Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, unapređenje znanja lokalnih i državnih službenika jedan je od najvažnijih ciljeva kako bi javna uprava bila što efikasnija. "S obzirom na to da smo prethodnih godina prolazili kroz proces racionalizacije, vreme je da zaposlenima u javnoj upravi obezbedimo nova znanja i veštine, kako bi mogli da ispunimo očekivanja građana i privrede. Zbog toga je neophodno da se službenici edukuju i da uz podršku EU zaista postanemo punopravni članovi evropskog administrativnog prostora", rekao je Bošnjak.

Građani Kragujevca u centru su naše pažnje i svih nastojanja da ovde napravimo bolje mesto za život. Nama su i te kako potrebni obrazovani ljudi koji će biti u stanju da se suoče sa najkompleksnijim upravljačkim izazovima u oblasti finansijskog upravljanja, budžetiranja, kontrole, nadzora, računovodstva i finansijskog izveštavanja u organizacijama javne uprave. Sve to u cilju implementacije 32. poglavlja u procesu pristupanja zemalja regiona Evropskoj uniji, istakao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. 

Program master akademskih studija - Finansijski menadžment javne uprave u okviru Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu moći će da pohađa ukupno 30 zaposlenih. 

"Vrlo je važno da sa ovakvim studijskim programom, u kome učestvuje i EU sa savremenim konceptom, svi studenti koji su zaposleni u državnoj upravi, osveže svoje znanje, nauče nešto novo i prilagode se novim uslovima funkcionisanja finansijskog tržišta", rekao je Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.   

Po završetku besplatnog master programa, zaposleni u državnoj i lokalnoj upravi, u obavezi su da još dve godine ostanu na tim radnim mestima i stečena znanja prenesu kolegama.

Najnovije vesti iz ove kategorije