FIN povećava cenu školarine

Petak, 29 Mart 2019 12:00Autor: Branko VukašinovićFoto: Printscreen/Google maps

Na Fakultetu inženjerskih nauka cena školarina u nastupajućoj akdemskoj godini verovanto će biti povećana na svim nivoima studija, a na Pravom samo na doktorskim, dok će biti smanjena na Pedagoškom fakultetu u Užicu za osnovne studije i na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini za dva master programa. Na preostalih osam, od ukupno 12 fakulteta kragujevačkog Univerziteta, cena školarina trebalo bi da ostanu na prošlogodišnjem niovu. Konačan sud o cenama školarina na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu doneće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.  

Senat Univerziteta u Kragujevcu doneo je odluku o predlogu visine školarina za akademsku 2019/2020. Shodno ovoj odluci, od ukupno 12 fakulteta kragujevačkog Univerziteta cena školarina trebalo bi da bude korigovana u četiri visokoškolske ustanove, a na preostalih osam da ostane na prošlogodišnjem nivou. Cene se u zavisnosti od fakulteta i nivoa studija kreću se od 39.000 do 250.000 dinara.

U nastupajućoj akdemskoj godini cena školarina na Fakultetu inženjerskih nauka trebalo bi da bude povećana na svim nivoima studija, a na Pravom samo na doktorskim. 

Na Fakutetu inženjerskih nauka cena osnovnih i doktorskih studija verovatno će biti biće povećana za 10.000 dinara, a na masteru za 5.000 ili 10.000 u zavisnosti od toga da li je reč o jednogodišnjim ili dvogodišnjim studijama. Tako na primer, sada će za upis na osnovne studije biti potrebno izdvojiti 50.000 dinara, a za doktorske 100.000. Kada je reč o master studijama, jednogodišnje sada iznose 80.000, a dvogodišnje 60.000 dinara.  

Sada smo se odlučili na povećanje cena, prvenstveno jer imamo najnižu školarinu na Univerzitetu, a pritom za razliku od drugih fakulteta naši studenti, posebno studenti mašinstva imaju velike troškove, odnosno mi imamo troškove u izvođenju nastave, kupovini materijala za potrošnju za izvođenje laboratorijskih vežbi, za izvođenje drugih oblika nastave. Tako da to je bio glavni razlog”, rekao je za RTK profesor i prodekan za nastavu Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, Blaža Stojanović. 

Kada je reč o Pravnom fakultetu, cene školarina će na osnovnim i master studijama ostati iste, a na doktorskim je plan da se povećaju za 5.000 dinara. 

Cena školarina trebalo bi da bude smanjena na Pedagoškom fakultetu u Užicu za osnovne studije i na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini za dva master programa.  

Na Pedagoškom fakultetu u Užicu za osnovne studije cena je smanjena za 1.000 dinara i u nastupajućoj akademskoj godini iznosiće 79.000 dinara. 

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini cena bi trebalo da bude smanjena za 7.000 dinara na master studijama za učitelje i vaspitače u predškolskim ustanovama, kao i za 12.000 dinara za master program Liderstvo u obrazovanju. 

Konačnu odluku o visini školarina za akademsku 2019/2020. na 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu doneće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.  

* izjava preuzeta sa RTK

Najnovije vesti iz ove kategorije