First Lego League: GIMNAZIJALCI ponovo za ponos, "pametnim igralištem" direktno u FINALE

Ponedeljak, 13 Januar 2020 11:00Autor: Jovana Mladenović

Tim "Passengers" Prve kragujevačke gimnazije ostvario direktan plasman u finale na kvalifikacionom turniru "First Lego League" u Slovenskim Konjicama, gde se predstavljao projektom "Pametno igralište".

Na kvalifikacionom turniru First Lego League u Slovenskim Konjicama naš grad je predstavljalo deset učenika Prve kragujevačke gimnazije. U timu Passengers bili su: Anja Mijailović, Iva Jovanović, Milena LJujić, Marta Špica, Ognjen Veljović, Veljko Vučićević, Janko Milovanović, Aleksa Stojanović, Dimitrije Pešić, a opravdano je bio odsutan Mihailo Miletić. 

Njihove mentorke bile su Katarina Veljković, Marina Jelenić, Ana Stanković i Ljubica Mudrić Staniškovski. 

Na turniru je učestvovalo 18 timova iz Slovenije i dva tima iz Srbije. Ušavši u prvih sedam ekipa u generalnom plasmanu, tim Prve kragujevačke gimnazije se plasirao direktno na finale Adria regije koje će biti održano u Kopru u Sloveniji 14. marta. 

Tim je radio na projektu "Pametno igralište" sa ciljem podizanja svesti o uštedi energije i njenom stvaranju. Sami su konstruisali i programili lego robota, koji autonomno rešava prepreke na zadatom terenu, a sve uz primenu timskog rada. 

Kategorije u kojima su se takmičili su robot igra, tehnički intervju, osnovne vrednosti i projekat.

Najnovije vesti iz ove kategorije