Kragujevac slavi TESLIN rođendan i svi su pozvani na PMF (Program)

Sreda, 04 Jul 2018 10:00Autor: Jovana Mladenović

Zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, širom Srbije biće proslavljen Teslin rođendan - 10. jul. U Kragujevcu se tim povodom manifestacija održava na PMF-u od 19 do 21 sat, gde posetioce očekuju izložba modela Teslinih patenata i postera koji opisuju njegovo delo, kao i projekcija kratkog biografskog filma, te muzički program i interaktivni kviz.

O "Tesla danima"

Manifestacija Tesla dani ove godine slavi i svoj mali jubilej - pet godina postojanja. Nakon jednog Tesla dana koji je Klaster puteva kulture po prvi put organizovao 2014. godine kao otvorenu manifestaciju u deset gradova širom Srbije i kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca, usledili su 2015. godineTesla dani - od 6. do 12. jula. Tokom 2016. godine u okviru manifestacijeTesla dani obeležen je veliki jubilej - 160 godina od rođenja Nikole Tesle, i od tada čitav jul u Srbiji je u znaku Nikole Tesle.Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Evropu. Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u tri zemlje: Srbija, Slovenija i Hrvatska. 

PROGRAM:

Institut za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta (19 -21 čas)

Izložba modela Teslinih patenata, kao i postera koji opisuju delo Nikole Tesle. Biće prikazan i film koji je zapravo kratka Teslina biografija, a svi posetioci će moći da uživaju i u muzičkom programu i interaktivnom kvizu. Program realizuju Prirodno-matematički fakultet i Kancelarija za mlade u Kragujevcu.

Saznajte zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, kako Teslin transformator proizvodi munje, kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala... Od nekih modela Teslinih patenata će vam se dići kosa na glavi, i to bukvalno, moći ćete da se “poigrate” i brodićem kojim se upravlja bežičnim putem, ali i naučite po kom principu rade mnogi uređaji kao i dečje igračke na daljinsko upravljanje. Između ostalog, na izložbi ćete moći da vidite i generator jednosmerne i naizmenične struje, obrtno magnetno polje monofzne struje, obrtno magnetno polje trofazne struje, motor jednosmerne struje, idukcioni motor, transformator i prenos električne energije, RLC kola i princip rezonancije, FM predajnik i prijemnik, ravanske kalemove... Autor izložbe je dr Nenad Stevanović sa Instituta za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca.
 

Najnovije vesti iz ove kategorije