Otkazan štrajk u “Fiat-u”, sindikat “Nezavisnost” najavljuje novi za januar

Ponedeljak, 11 Decembar 2017 15:02Autor: InfoKGFoto: fcagroup.com

Sindikat "Nezavisnost" u kompaniji “FCA Srbija” odustao je od jednočasovnog štrajka upozorenja koji je trebalo danas da se održi u kragujevačkoj fabrici, piše agencija Beta. 

"Doneta je jednoglasna odluka da se odustane od najavljenog štrajka upozorenja zato što se rukovodstvo fabrike nije udostojilo da nam potpiše obaveštenje o održavanju štrajka. Sa nepotpisanim obaveštenjem bi postojala opasnost da se štrajkačima vreme od pola sata provedeno u štrajku računa kao neopravdan izostanak sa posla i time znatno umanji predstojeći novogodišnji bonus", rekao je za agenciju Beta glavni poverenik Odbora sindikata, Zoran Stanić.

Prema njegovim rečima, taj sindikat ne odustaje od štrajka upozorenja i najavlju je da će biti održan u januaru, pošto zaposleni u kragujevačkoj fabrici uskoro idu na kolektivni odmor.

Stanić je ocenio da je i najavom štrajka, zahvaljujući medijima, postignut njegov cilj da se skrene pažnja rukovodstvu i Samostalnom sindikatu fabrike na neispunjene zahteve u vezi sa zaradama i uslovima rada, posle letošnjeg generalnog štrajka radnika u FCA. 

Primarni cilj današnjeg štrajka upozorenja trebalo je da bude podsećanje poslodavca da radnici te fabrike rade za nedopustivo male plate u veoma teškim uslovima, znatno gorim nego u ostalim Fiatovim fabrikama. Drugi cilj nam je bio da proverimo da li je poslodavac, posle letošnjih događanja, počeo da poštuje zakone države Srbije. Sa žaljenjem možemo konstatovati da poslodavac i dalje ne poštuje nacionalne zakone ni sopstveni Kodeks ponašanja niti svoje radnike. I dalje se radnicima uskraćuje niz prava koja radnici drugih fabrika imaju. Univerzalno je pravilo da je radnik cenjen onoliko koliko je plaćen a naši radnici rade više od, recimo, italijanskih radnika a plaćeni su četiri puta manje. Nedopustivo je i da radnici u decembru još nisu dobili zimske uniforme ili da radnici na liniji, zbog smanjenog budžeta, nemaju vodu za piće", navodi se u saopštenju koje je posle otkazivanja štrajka dostavljeno medijima.

U sindikatu "Nezavisnost" su ocenili da će sledeća godina biti najteža do sada, uprkos sve glasnijim pričama o skorašnjem dolasku novog modela, a time i boljih dana za fabriku.

"Pre nego što dobijemo novi model, moramo proći kroz period smanjenog obima proizvodnje, što će uticati i na smanjenje plata a sve se glasnije priča o otpuštanju jedne smene. Zbog toga je važno da budemo organizovani jer samo tako ćemo moći da maksimalno zaštitimo naša prava", poručili su iz sindikata "Nezavisnost". 

Izvor: Beta

Najnovije vesti iz ove kategorije