Signal da FIAT ostaje: Novi "Fića" sledeće godine

Subota, 15 Septembar 2018 11:00Autor: InfoKGIzvor: Novosti, B92

Kompanija "FCA Srbija" definitivno nastavlja rad u Kragujevcu i posle isteka desetogodišnjeg ugovora, 29. septembra. U pogonima ove fabrike već je počela serijska proizvodnja modela "500L" sa hibridnim pogonom", pišu Večernje novosti.

Kako navodi list, uskoro u centru Šumadije počinje i montaža ovog modela sa elektromotorom, a potpuno novi model automobila bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine. 

"Neće biti otpuštanja radnika, a trenutni tržišni adut fabrike automobila u Kragujevcu je model "500L" sa hibridnim pogonom, čija proizvodnja je uhodavana posle kolektivnog godišnjeg odmora, u avgustu. Serijska proizvodnja je počela ove nedelje, a uskoro počinje i montaža ovog automobila sa ugrađenim elektromotorom", navode "Novosti". 

Prema pisanju lista, zvaničnici kompanije iz Torina "signalizirali" su poslovodstvu "Fiata" da se novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između FCA i države Srbije suštinski neće menjati u odnosu na prethodnu deceniju. 

"Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike biće prezentovani, kako je najavljeno, svi bitni detalji novog ugovora 18. i 19. septembra. To će učiniti lično Alfredo Leđero, šef svih direktora proizvodnje fabrike u Evropi, i Silvija Verneti, čelnica kompanije u Kragujevcu", dodaju "Novosti". 

Međutim, za razliku od prethodnog ugovora, kako piše list, kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih 10 godina. Ova firma će, navode "Novosti", posle potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u FCA i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni "Grošnica". 

Izmirivaće se i, ističe se u tekstu, obaveze na dobit, imovinu i PDV. 

"Novi ugovor će značajno ojačati i kasu Gradske uprave Kragujevca, s obzirom na to da se FCA prostire na više od 140 hektara, a da komponentaši proizvode rezervne delove na oko 30 hektara u industrijskoj zoni. Stručnjaci tvrde, konačno ozbiljna dobit - za sve", zaključuju "Novosti".

Izvor: Novosti, B92

Najnovije vesti iz ove kategorije