ŠTETA od nevremena početkom juna 236 miliona

Utorak, 25 Jun 2019 10:00Autor: InfoKGFoto: kragujevac.rs

Šteta od vremenskih nepogoda koje su zadesile Kragujevac u periodu od 3. do 5. juna procenjuje se na 236 miliona dinara, pokazuju podaci nadležne komisije koju je formiralo Gradsko veće. Od toga, 107 miliona odnosi se na objekte javne namene, šest miliona na stambene objekte, 90 miliona na infrastrukturu odnosno puteve, a 33 miliona na mostove. Iz Gradske uprave poručuju da je vrednost procenjene štete posebno izražena za sanaciju, odnosno regulaciju vodotokova 2. reda i da ona iznosi 279 miliona dinara.

Na osnovu Uputstva o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda, Centralna komisija izvršila je i kategorizaciju 56 oštećenih stambenih objekata na području grada Kragujevca. Od toga, 45 stambenih objekata prve i 11 druge kategorije. Za prvu kategoriju oštećenja vlasnici stambenih objekata će iz Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i grada u junu 2019. godine dobiti 120.000 dinara, za drugu 200.000, treću 250.000, četvrtu 350.000 i petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara”, izjavio je načelnik Odelјenja za vanredne situacije u Kragujevcu, Dragoš Radovanović. 

Centralna komisija za procenu štete grada Kragujevca, svoj izveštaj će proslediti Kancelariji za upravlјanje javnim ulaganjima, koja će izvrštiti dalјu verifikaciju, utvrditi prioritete saniranja štete na stambenim objektima i na osnovu rešenja izvršti isplatu bespovratne novčane pomoći.

S obzirom na to da je Kragujevac i u nedelju zadesilo veliko nevreme praćeno obilnim padavinama, podkomisije Centralne komisije će po prijavama građana obavlјati i procenu na terenu novonastale štete. Građani štetu mogu da prijave u svojim mesnim zajednicama ili popunjavanjem obrasca koji preuzimaju na Kružnom šalteru u zgradi Gradske uprave.

Najnovije vesti iz ove kategorije